OS: drogkamp istället för idrott?

2000-08-14 /12:21 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM / SYDNEY Med endast en månad kvar till Olympiska spelen avslöjas att Internationella friidrottsförbundet nyligen upphävt avstängningar för fyra dopingmisstänkta idrottsmän.

Den mest kände är kubanske höjdhopparen Javier Sotomayor. Han hade tidigare avstängts från internationella tävlingar efter visat positivt för kokain. Ett nytt dopingprov togs sedan Kuba antydde sabotage – även det visade spår av dopingmedel.
”Argumentet att frikänna Sotomayor var att han bidragit med så mycket till friidrotten genom åren. Det är vidrigt, läskigt och ett ynkligt skådespel”, säger en upprörd Arne Ljungqvist till Svenska Dagbladet.
Samma dag friades även tre andra idrottare på märklig grunder, två italienare, långdistanslöparen Guiliano Battocletti och sprintern Ilaria Sighele, och en brasiliansk diskuskastare, Elisangela Adriano.

Ljungqvist, som är vice ordförande i IAAF och dess medicinsk expert, anser att hänvisning till ”exceptionella omständigheter” att upphäva avstängningarna gör att friidrottens kamp mot doping riskerar raseras och förlora trovärdighet.
IAAF:s styrelse har i och med beslutet – som togs med cirka två tredjedels majoritet – försatt sig i en svår position. Och öppnar för möjligheten att fria ytterligare OS-kandidater med medaljchans efter påtryckningar.

Arne Ljungqvist ska överväga huruvida han ska sitta kvar i IAAF:s styrelse. Hans mandat löper ut 2003, men redan nästa år är ska ordföranden väljas på förbundets kongress. Nuvarande ordförande Lamine Diack har flera gånger angripit den frispråkige Ljungqvist.

Etiketter:

Annonser