Efterlyst knarkkung greps med nytt svenskt pass

2000-08-15 /16:50 (DrugNews/SL)
VILNIUS / STOCKHOLM Knarkdömde svenske medborgaren Ali Ay, 38 år, efterlyst av Interpol för grova narkotikabrott, fick nytt svenskt pass utfärdat i början av augusti. I fredags greps han vid en rutinkontroll i Vilnius i Litauen och riskerar nu lämnas ut till Turkiet eller Italien.

”Märkligt att man ger nytt pass till någon som är internationellt efterlyst. Uppenbarligen en miss”, säger kriminalinspektör Lennart Davidsson på rikskriminalens narkotikarotel till DrugNews.
Chefen för passenheten vid citypolisen i Stockholm, som utfärdade 38-åringens nya pass den 4 augusti, säger dock till Expressen att man alltid kontrollerar eventuella efterlysningar. Men kriminalinspektör Davidsson kan snabbt knappa fram att Interpols efterlysning fortfarande är aktuell.

Lennart Davidsson deltog i den stora heroinutredning som ledde fram till att Ali Ay kunde dömas tillsammans med sin kusin av Svea hovrätt 1989 till tolv års fängelse. Domen rörde smuggling av över 220 kilo heroin till Europa. Efter två år begärde dock Ay att få avtjäna kvarstående straff i Turkiet. Ett land han ett tiotal år tidigare lämnat eftersom han som kurd ansåg sig förföljd och så småningom därför fick asyl och svenskt medborgarskap.
”Två veckor efter att han kom till Turkiet släpptes han fri. Ali Ay tillhör en mäktig klan vars inflytande uppenbarligen är stort”, säger kriminalinspektör Davidsson som fått svävande svar när han frågat turkiska kollegor om orsaken till frigivningen.

Ali Ay misstänks ha fortsatt den lönsamma heroinhandeln till Västeuropa. Italien jagar honom för ett beslag på 90 kilo heroin i Verona och Turkiet söker honom efter en polisrazzia i en by 1995 då 92 kilo heroin, 336 kilo morfinbas och vapen hittades.
Men eftersom han fortfarande är svensk medborgare och inte är misstänkt för narkotikabrott här skulle han inte kunna utlämnas om han hade gripits i Sverige.
”Därför kanske det var tur att han greps i Vilnius som nog kan utlämna honom vidare för att rannsakas”, säger Lennart Davidsson.

Etiketter:

Annonser