Engqvist: sänkt alkoholskatt kan vänta

2000-08-15 /17:50 (uppdat 21:59) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Ett förslag om sänkt alkoholskatt dröjer sannolikt.
”Jag tycker vi ska vänta. Som det ser ut nu behövs inget förslag i höst”, sade socialminister Lars Engqvist till TT i samband med Kontraktnätets drogförebyggarkonferens i Fryshuset i Stockholm.

I våras antydde både socialministern och finansminister Bosse Ringholm att en sänkt alkoholskatt – främst på vin och öl – skulle bli aktuell i samband med att Sverige gav upp de gamla privatinförselreglerna från andra EU-länder. Man befarade att en snabb skattesänkning skulle dämpa en del av gränshandel i Sydsverige från lågskatteländer som Danmark och Tyskland.
Beslutet att sänka skatten sköts dock upp till höst efter oenighet inom socialdemokratiska partiet. Man ville även avvakta vad de nya införselreglerna ledde till.
Nu menar Engqvist att en sänkt alkoholskatt dröjer.
”Vi kan konstatera att förändringen till följd av de ändrade införselreglerna den 1 juli inte alls blev av den omfattningen som man kunde befara.”Dock visar Systembolagets försäljningssiffror en minskad försäljning med 0,3 procent i juli jämfört med samma månad ifjol, enligt SVT-text-tv. Därmed bryts en lång försäljningsuppgång. Nedgången är störst i södra Sverige omräknat i ren alkohol – minus 5,2 procent i Hallands län och 7,1 procent i Blekinge.
Systembolagets informationschef anger nya införselregler och dåligt väder som främst orsaker till minskningen. (Förra veckans omvända ökningssiffror var felaktiga och berodde på datafel, enligt Systembolaget).

En annan orsak till att man väntar att sänka alkoholskatten är att en ny nationell alkoholplan håller på att tas fram för att möta den nya situationen med alkoholliberalare tongångar, ökad tillgänglighet och EU-regler. Engqvist tycker det är viktigt att alkoholfria ungdomsmiljöer upprätthålls, att butikerna skärper ålderskontrollen vid folkölsförsäljning och att nattöppna krogar max får servera alkohol till tre, inte nu som i många fall till klockan fem.

Läs mer i DrugNews om alkoholskatter och införselregler.

Etiketter:

Annonser