Ringholm: förslag i höst om ny alkoholskatt!

2000-08-16 /19:39 (uppdat 08-17)(DrugNews/SL)
SKÖVDE Det svänger i regeringen om alkoholskatterna.I tisdags sade socialminister Lars Engqvist att det inte behövs någon sänkt skatt redan i höst. Men ”det kommer ett förslag i budgetpropositionen i september om förändrade alkoholskatter”, säger nu finansminister Bosse Ringholm till TT.

Uttalandet gjorde Ringholm vid ett besök i Skövde på onsdagen och gav därmed socialministern en tillrättavisning.
”Jag har pratat med Engqvist och han anser själv att han blivit övertolkad”, sade Ringholm till TT.
Engqvists kommentar i tisdags gjordes efter Systembolagets nya försäljningssiffor om en minskning med 0,3 procent i juli, det vill säga efter att de nya generösare införselkvoterna för öl och vin införts. Han ansåg att minskningen inte var ”så alarmerande att det krävde några omedelbara insatser i dag”.
Detta övertolkades som att det inte skulle bli något förslag i budgetpropositionen, menar finansministern.

Vad regeringen i slutänden kommer att föreslå om alkoholskatten är öppet. Men regeringen har redan lovat EU-kommissionen att ta upp frågan i budgetpropositionen. EU har bland annat klagat på att svenska vinskatten är alltför hög jämfört med skatten för öl, vilket favoriserar inhemsk svensk ölproduktion och missgynnar vinproducenters export.Regeringens samarbetspartner säger nej till Ringholms planer på att sänka alkoholskatten i höst. Både vänsterpartiets budgetförhandlare Ingrid Burman och miljöpartiets språkrör Matz Hammarström menar att det skulle kunna leda till ökad alkoholkonsumtion i landet. Miljöpartiet tycker att man om nödvändigt ska driva frågan om sänkt vinskatt till EG-domstolen. Något som skulle kunna ta lång tid.

Nykterhetsrörelsen har varnat för att EU-anpassade privatinförselkvoter skulle leda till en ”rättvisedebatt” som hotar prisinstrumentet i alkoholpolitiken. Först genom ökad gränshandel i södra Sverige och sedan krav på sänkt alkoholskatt för att försvara Systembolaget och konsumenters möjligheter i hela landet att köpa billigare alkohol.

Läs mer i DrugNews om slalom i alkoholskattefrågan:
Engqvist: sänkt alkoholskatt kan vänta
Ja till ökad alkoholinförsel efter hård debatt
Rykte om sänkt vinskatt dementeras
Ringholm duckar
Sänkt alkoholskatt dröjer
EU-lobbyist: ”Dödsstöt för svensk alkoholpolitik”

Etiketter:

Annonser