Intensivare polisjakt på svartsprit

2000-08-21 /17:58 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Bekämpning av svartspritbrott högprioriteras alltmer av polisen och leder till positiva bieffekter som minskat ungdomsmissbruk, misshandel och andra våldsbrott.

14 av 21 polismyndigheter uppger att svartsprit är prioriterat område, enligt en studie som Oberoende alkoholsamarbete, OAS, gjort.
I Jämtland hade beslagen av svartsprit fördubblats fram till mitten juni i år jämfört med i fjol, uppger polisen.
En viktig förklaring till polisens intensifierade jakt på hembrännare, handel med renad teknisk sprit och smuggelsprit kan vara lagskärpningen från årsskiftet. Då kriminaliserades även köp och innehav av svartsprit. Tidigare har tillverkning, innehav av destillationsapparatur och handel med illegal alkohol förbjudits.
”Vi tror att den nya lagen har gjort det lättare för polisen att ingripa”, säger Peter Lamming, projektledare hos OAS, till nyhetsbyrån FLT.
Hembränning och alkoholsmuggling verkar dock inte avta. Tullen gjorde första halvåret i år rekordbeslag på totalt 308 700 liter (jämfört med 183 700 liter samma period förra året).

I juni föreslog alkoholutredningen för att ytterligare effektivisera kontrollen att även innehav av aktivt kol ska bli straffbart om syftet uppenbart är att olovligt tillverka sprit. Även marknadsföring och försäljning av aktivt kol i dessa syften föreslås förbjudas genom ändringar i marknadsföringslagen. Aktivt kol kan dock även användas i andra sammanhang, exempelvis rening av akvarier, vilket kan försvåra en lagskrivning.

Läs mer i DrugNews om alkoholutredningen, och dess officiella sammanfattning när förslaget lämnades 21 juni i år. En nationell alkoholplan och proposition lämnas senare i höst av regeringen.

Etiketter:

Annonser