Stort Rohypnolbeslag i Stockholms frihamn

2000-08-22 /15:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Stockholmstullen gjorde förra onsdagen sitt hittills största beslag av narkotikaklassade Rohypnoltabletter. Man fann vid en kontroll i Frihamnen 65 000 tabletter i en litauiskregistrerad personbil som rullade av estlandsfärjan. Två litauiska medborgare greps och häktades senare.

”Det var tullens tredje större beslag av Rohypnol i Stockholmsområdet i år. Vi upptäcker mer med våra förbättrade riskprofiler, men visst verkar även smugglingen öka”, säger Stefan Rydell, chef för gränskontroll, till DrugNews.
Hittills i år uppgår tullbeslagen i Mälardalsregionen till 108 000 narkotikaklassade tabletter (främst Rohypnol), under hela fjolåret tog man 66 000 tabletter. Vid tidigare beslag har de ofta varit tillverkade i Tjeckien.

DRUGNEWS-FAKTA / Rohypnol: Det rogivande läkemedlet är ett av de mest förskrivna narkotiska preparaten i landet, men både legala tabletter och insmugglade missbrukas bland kriminella och ungdomar i russyfte. Ett femtiotal personer dör årligen efter förgiftning av sömnmedlet och risk för våldsamt beteende hos vissa vid överdosering har iakttagits. En tredjedel av 60 unga män som genomgått rättspsykiatrisk undersökning efter våldsbrott missbrukade Rohypnol, visar en studie vid Karolinska Institutet. Se mer i DrugNews.
Det verksamma ämnet flunitrazepam är dock lågklassat i Läkemedelsverkets narkotikaförteckningar. Återkommande krav från forskare, psykiatriker och poliser om att skärpa förskrivningen genom att flytta ämnet från klass 4 till klass 2 har hittills inte rönt framgång.
”Det förs en diskussion om Rohypnol, men än anses inte uppgifter om exempelvis våldsgivande biverkningar vara tillräckligt styrkta vid normal ordinerad användning”, säger Conny Eklund, kemist på Läkemedelsverket, till DrugNews.

Etiketter:

Annonser