Dansk läkare förnekade cancerrisk åt tobaksjätte

2000-08-22 /17:29 (DrugNews/SL)
KÖPENHAMN En dansk känd läkare stod flera år på Philip Morris avlöningslista med uppgift att mildra debatten om rökningens risker. Bland annat förnekade läkaren Tage Voss ihärdigt att man kunde få lungcancer av tobak och att passiv rökning var skadlig.

Samtidigt gav den amerikanska tobaksjätten bidrag till organisationen Hen-Ry (Hänsynsfulla rökare) – där Tage Voss var vice ordförande – för konferenser, kampanjer och sk medieträning, berättar Jyllands-Posten och TT. Voss erhöll 14 000-28 000 danska kronor i månaden åren 1987-1993 och hade stort inflytande i tobaksfrågan i Danmark.
”Folk skulle ha bedömt doktor Tage Voss uttalanden om rökning annorlunda om de hade vetat att han fick betalt av Philip Morris,” säger Hanne Mollerup, ordföranden i danska läkarföreningens etiska kommitté, till nyhetsbyrån Ritzau.
Själv menar Voss att han bara fick ersättning för sina utgifter.

Det är amerikanska dokument som blivit offentliga efter skadeståndsprocesser i USA som avslöjar hur tobaksbolag genom åren försökt värna sina intressen när medicinska riskerna blir kända. Det handlar om allt från infiltration av WHO till att köpa forskare och läkare. Av handlingarna framgår att den danska föreningen Hen-Ry sågs av Philip Morris som ett viktigt språkrör för tobaksintressen.

Även i Sverige kontaktades kändisar för att hjälpa till att bilda lobbyföreningar och ”konfliktdämpare”. En sådan var Smoke Peace som lades ner för några år sedan.
”Jag kontaktades av en brittisk headhunter och sammanfördes med en marknadschef för Philip Morris som utlovade mig pengar för att vara med och mjuka upp antirökstämningarna”, berättar mediekändisen Täppas Fogelberg för DrugNews.
Fogelberg valde att spela med en tid för att sedan avslöja allt i en artikel i magasinet Z i slutet av 1980-talet.

Läs mer i DrugNews:
Tobaksbolagens motstrategi granskad
Forskare del i tobaksbolagens manipulationer

Etiketter:

Annonser