Nya ECAD-städer i Ural

2000-08-29 /14:59 (DrugNews/SL)
TJELJABINSK ECAD (European Cities against Drugs) flyttar fram positionerna i Ryssland. I torsdags gick sex ryska städer i regionen Tjeljabinsk vid Uralbergen med i antidrogorganisationen.

ECAD som bildades 1994 har idag 231 medlemsstäder i 30 länder i Europa vilka har undertecknat den narkotikarestriktiva Stockholmsresolutionen. Förutom huvudsätet i Stockholm har ECAD sedan ifjol ett regionkontor i S:t Petersburg.
”13 städer har nu gått med i Ryssland och vi kan nu bättre stödja de drogrestriktiva krafterna där. Vårt kontor i S:t Petersburg kan bli en andra bas som kunskapscenter och utbildare av droginformatörer”, säger Tomas Hallberg, direktör på ECAD, till DrugNews.

Missbrukssituationen har förvärrats efter Sovjets sönderfall. Förutom en traditionellt hög alkoholkonsumtion ökar nu narkotikaproblem lavinartat bland ungdomar med hiv, tbc och andra sjukdomar, och en för tidig död i släptåg. Samtidigt har det sociala skyddsnätet glesnat, gamla kontrollstrukturer rasat och korruption ökar vilket försvårar en effektiv drogbekämpning.

Trots ökade beslag kommer mycket narkotika in i Ryssland. Syntetdroger tillverkas i laboratorier i Ryssland och cannabis växer vilt, från Latinamerika smugglas kokain och från Gyllene halvmånen via södra republikerna kommer opium och heroin av hög kvalité och låga priser.
I industristaden Tjeljabinsk i Ural med 1,3 miljoner invånare kostar nu en heroindos ungefär som en starköl på en restaurang.

På narkotikakonferensen förra veckan i Tjeljabinsk deltog även två svenskar:
lagexperten Jonas Hartelius talade om internationell narkotikakontroll och FN:s konventioner i frågan och Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle, berättade om folkopinioner och frivilligorganisationers betydelse för svenska narkotikapolitiken.
Den svenska restriktiva inställningen väckte stort intresse och ventilerades även i rysk region-TV.

George Zazulin, ECAD:s Rysslandsansvarige och tidigare chef för narkotikapolisen i Leningrads län, har länge efterlyst politisk vilja att ta itu med narkotikaproblemet. Han ser mötet i Tjeljabinsk som en stor framgång, särskilt som en närvarande dumaledamot i säkerhetsutskottet uppgav sig vilja föra upp och driva narkotikafrågan i ryska riksdagen.

Läs mer i DrugNews:
Ökade narkotikabeslag vid ryska gränsen
Düsseldorf ny viktig medlem i ECAD
KGB-bevakad svensk drogkonferens i Vitryssland
HIV-epidemi hotar i S:t Petersburg

• George Zazulins tal på ECAD-konferensen i Dublin om ryska drogsituationen via HNN.

Etiketter:

Annonser