Ex-minister i bok om drogmissbruket i familjen

2000-08-30 /13:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Tidigare socialdemokratiska socialministern Gertrud Sigurdsen berättar i en kommande biografi om makens alkoholism och sonens knarkmissbruk. Erfarenheter som gjorde att hon gick före sitt parti och drev igenom tvångsvård även för vuxna.

I nästa vecka utkommer boken ”I en värld av män” av Lena Näslund. Den handlar om en av efterkrigstidens mest inflytelserika socialdemokrater, Gertrud Sigurdsen, idag 77 år, skriver Aftonbladet.
Kontoristen från Sörmland gjorde en lång karriär upp till LO-huset, riksdagen och regeringen (sjukvårdsminister 1982-1985, socialminister 1985-1988).

Hon slogs framgångsrikt för kvinnans ställning i arbetslivet och för att de svaga i samhället. Men få vet om att den energiska kvinnan själv hade ett helvete på hemmaplan. Den norske man hon förälskat sig i och fick två barn med visade sig vara alkoholist och hade varit nazistisk medlöpare under andra världskriget.
Efter skilsmässan försökte hon ensam kombinera politisk karriär med att uppfostra sönerna till fria självständiga individer. En av dem blev dock tidigt omhändertagen för småbrott och knarkmissbruk och placerad på pojkhem och fosterhem. Efter sju år på ett skånskt behandlingshem på 1980-talet blev han drogfri och flyttade tillbaka till Stockholm.

Gertrud Sigurdsen gick tidigt före sitt parti i kritiken mot tidsandans flum och motionerade om att Socialtjänstlagen borde innehålla möjlighet för tvångsvård för vuxna, den som senare blev LVM. Hon hade både i barnavårdsnämnden och privat sett nödvändigheten att markera gränser.
”Jag reagerade mot socialarbetarnas flummiga inställning, det var ju en tid när det talades om frihet, friheten att knarka ihjäl sig. Jag hade ofta ett annat synsätt än mitt parti. Tvånget har ofta en positiv insats för att människor inte skulle gå under”, sade Gertrud Sigurdsen i ett samtal i vintras med DrugNews redaktör.

Etiketter:

Annonser