Precens – nytt drogförebyggande centrum

2000-08-30 /17:19 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Ett nytt kunskapscentrum kring drogprevension har öppnats av Stockholms stad. ”Precens” huvuduppgift blir att stödja och utveckla drogförebyggande insatser i stadens 18 stadssdelar.

Bakgrunden är ett ökat drogexperimenterande bland ungdomar, särskilt i storstäderna. Se mer i DrugNews.
Centret Precens rivstartar nu med att försöka kartlägga drogsituationen i Stockholm genom en enkät till alla skolelever i nian och i årskurs två på gymnasiet.

”Vi ska vara en länk mellan forskning och praktiker i drogprevension. Även om vi inte sysslar med missbrukarvård kommer vi att ha ett nära samarbete med Maria Ungdom och kunna hänvisa akuta fall dit”, säger Anders Eriksson, en av tre anställda på Precens i de nya lokalerna på Kungsholmen i Stockholm, till DrugNews.
Förutom att stödja stadsdelsnämnder, skolor och andra med kompetensutbildning, kontakter, utställningar, kampanjer etc ska även föräldrainformation tas fram. I våras fick alla tonårsföräldrar i Stockholm broschyren ”Du har en tonåring” som riktar in sig på alkoholproblemet.
Till våren ska familjerna få ett häfte med information om narkotika.

Socialborgarrådet Kristina Axén Olin (m) sade vid invigningen i måndags att centret även ska bli en resurs för myndigheter, frivilligorganisationer och andra krafter som vill arbeta för att minska drogproblemen.

Andra lokala prevensionprojekt för att samordnat möta missbruk och drogliberala attityder är exempelvis ”Kunskapskällan” i Göteborg och Kommunförbundets satsning ”Allas ansvar” som hittills finns i 27 kommuner.

Etiketter:

Annonser