Tio ton kokain togs på väg till Europa

2000-09-02 /16:29 (uppdat 09-04)(DrugNews/SL)
MADRID Ett av de största kokainbeslagen i Europa har gjorts av spansk specialpolis och tull. På öppet hav bordade de i fredags ett fartyg på väg från Venezuela till Kanarieöarna och gjorde fyndet i containrar ombord.

Det är ännu oklart hur mycket narkotika som hittats – det florerar uppgifter om mellan fem och tio ton kokain med Italien som avsedd destination. Undersökningen av fartyget Privilege, som officiellt hade stål och asfalt i lasten, skulle fortsätta flera dagar. Besättningen på 20 sjömän (kaptenen från Panama, en mexikan och 18 filippinska sjömän) greps misstänkta för smugglingsförsöket, rapporterar nyhetsbyrån DPA som citerar en poliskälla. Specialstyrkan ingick i en antidrogoperation med kodnamnet Ostron.

Spanien är det stora brohuvudet för kokain från Latinamerika in till Europa. Även inhemskt missbruk ökar oroväckande på Iberiska halvön. Ett ungefär lika stort beslag gjordes även förra sommaren på ett fartyg utanför Kanarieöarna.

Drogbekämpning har trappats upp även i Latinamerika. USA:s president Bill Clinton besökte i onsdags Colombia för att bland annat stödja insatserna mot knarkmaffiorna. I en internationell aktion med spanare från tolv länder har senaste veckorna kokain för omkring nio miljarder kronor beslagtagits av colombianska ligor som trafikerar USA och Europa.

Se mer i DrugNews:
Redkordbeslag av kokain i Latinamerika
Kokainrazzia i norra Colombia
Colombiansk gerillaledare medger knarkskatt
Tio ton kokain beslagtogs nära Kanarieöarna

Etiketter:

Annonser