Svartsprit blir bussbränsle i Linköping

2000-09-05 /14:09 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
MALMÖ /MOTALA Ökade alkoholbeslag leder till dyra lagringsproblem för tullen. 200 000 liter teknisk sprit förvaras just nu i Skåne. Den ska sedan bli bussbränsle i Linköping.

”Vi får inte längre hälla ut beslagen i avloppet av miljöskäl. Nu är beslagen så stora att de måste destrueras”, säger Lennart Nilsson, chef för tullkriminalen i Skåne, till DrugNews.
I Skåne görs nära 70 procent av landets alkoholbeslag. Sedan i juli har två stora smuggelförsök på cirka 50 000 liter sprit avslöjats vid Öresundsbron.
96-procentig industrisprit är eldfängd och betraktas som farligt gods. Därför förstörs den så fort som möjligt, medan annan svartsprit destrueras först efter att dom fällts.

Anläggningen som tar emot alkoholbeslagen från bland annat Skåne, Västra Götaland och Norrköpingsområdet finns i Motala och drivs av företaget Svensk Vodka. Där kan all sprit, hembränt, vin och öl hällas i en maskin som separerar krossat glas, förpackningar och vätska.
”Glaset kör vi till Hammar utanför Motala för återvinning till flaskor och alkoholen kör vi till Linköpings biogasverk där den tillsammans med slaktavfall, gödsel och annat omvandlas till bränsle för biogasbussar i staden”, berättar Mikael Lindberg, vd för Svensk Vodka, för DrugNews.

De flesta trafikbussar i Linköping drivs numer med gas, bland annat utvunnen av smuggelsprit, enligt Lindberg. En del av den s k vita spriten används också för produktion av spolarvätska.
Varje led i denna återvinning kostar dock pengar. Och det är den som lämnar ”avfallet” som betalar till mottagaren. I år räknar Svensk Vodka med att förstöra cirka en miljon liter beslagtagen svartsprit.

FAKTA/SMUGGELSPRIT: 69 procent av smuggelspriten togs i fjol i Skåne. Tullen fångade då in 393 700 liter sprit, varav 110 000 liter 96-procentig teknisk sprit och 271 800 liter starköl. Första halvåret i år hade man tagit 280 000 liter sprit (varav 205 000 liter i Skåne), 14 000 (11 000) liter vin och 170 000 (110 000) liter starköl.
Källor: Tullen, Narkotikafrågan och nyhetsbyrån 24timmar.se.

Etiketter:

Annonser