2 000 drogpåverkade fast i trafikkontroller

2000-09-12 /10:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Nära 2 000 förare med narkotika i kroppen upptäckte polisen vid trafikkontroller första halvåret i år. Det är fler än under hela fjolåret. En nollgräns för narkotika i trafiken infördes förra sommaren.

De höga siffrorna förvånar dock inte polisen.
”Vi har länge känt till att många kör med narkotika i kroppen, men tidigare haft svårt att bevisa det. Skärpt lagstiftning och utbildning av poliser i yttre tjänst i drogtecken och symptom möjliggör nu kontrollerna”, säger kommissarie Eva Brännmark på Rikspolisstyrelsen till DrugNews.

Ungefär 60 procent av de nu nära 2 000 avslöjade drograttfylleristerna hade amfetamin i kroppen, 30 procent cannabis och övriga en blandning av de preparaten eller andra, uppger Sveriges Radios Ekoredaktionen som citerar Dagens Medicin.
En förklaring till den höga andelen amfetaminmissbrukare kan vara att de är myckets brottsaktiva och ofta förflyttar sig med bil på udda tider, tror kommissarie Eva Brännmark.
Hur många av de ertappade som saknade körkort framgår inte av Rikspolisstyrelsens sammanställning. Körkortsansvariga på flera länsstyrelser som DrugNews varit i kontakt med uppger att de oftast jämställer narkotikapåverkan med grovt rattfylleri vilket leder till att körkortet dras in minst tolv månaders.

Av de drygt 1 700 personer som ifjol ertappades med illegala droger i kroppen fick de flesta böter genom strafföreläggande. De slapp därmed att hamna i tingsrätten.

FAKTA/DROGRATTFYLLERI Det var i juli 1999 som polisen fick möjlighet att börja kontrollera misstänkta drograttfyllerister efter en lagändring som jämställde dem med alkoholpåverkade. Dittills hade det inte varit ett trafikbrott att köra med illegala droger i kroppen, medan gränsen för 0,2 promille alkohol varit stenhård. Slumptester får dock fortfarande inte göras efter narkotika, utan det krävs skälig misstanke. Och personer som ordinerats narkotikaklassade läkemedel av läkare och följer dosen har undantagits från lagen. Över 600 000 svenskar tar trafikfarliga mediciner. Av dessa kör omkring 150 000 bil, enligt forskare.

Läs mer i DrugNews:

Äntligen nollgräns mot narkotika i trafiken

Etiketter:

Annonser