Narkotikaforskare: felaktig dödsstatistik sprids

2000-09-13 /18:19 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Nyligen hävdade fem forskare att över 200 narkomaner avlider per år i Stockholm och att Sverige är i Europatopp. ”Det är en överdrift”, menar psykologen Anna Fugelstad, en av landets främsta forskare om narkotikarelaterade dödsfall.

I en debattartikel i Aftonbladet menar hon att 1997 registrerades 96 narkotikarelaterade dödsfall i Stockholm och att inget tyder på en senare dramatisk ökning. Hon menar att forskarna använde sin högre siffra (utan källhänvisning) för att få mer resurser till nya behandlingsformer.
”På sikt riskerar man med sådant handlande tilltron till vetenskapliga rapporter”, skriver Anna Fugelstad som länge följt narkotikaproblemens utbredning utifrån bland annat obduktionsprotokoll.

Hennes förklaring att Sverige i en internationell jämförelse hamnar högt är att dödsorsaksundersökningar här är mer omfattande än i flera andra europeiska länder. Exempelvis uppger Holland ofta uppseendeväckande låga siffror vilket ibland används som argument för landets mer tillåtande narkotikapolitik.

Nyligen krävde de nordiska hälsoministrarna att EU:s drogobservatorium tar fram gemensamma, tydligare kriterier för att användas vid redovisningen om drogsituationen inom unionen.

Läs mer i DrugNews:
Norden kräver bättre drogstatistik i EU
Narkotikaforskare: rekordmånga dör av knark

Etiketter:

Annonser