FN ger upp antiknarkprojekt i Afghanistan

2000-09-20 /14:59 (DrugNews/SL)
WIEN FN är på väg att ge upp försöken att förmå afghaniska opiumbönder att odla andra grödor. Talibanregeringens ointresse och ekonomiska problem gör att FN nu avslutar tre pilotprojekt i Afghanistan – världens största opiumproducent.

Det framgår av årsrapporten från FN:s program för narkotikabekämpning, UNDCP. Biträdande chefen på FN-organet, Pino Arlacci, hänvisar till ”brist på ekonomiskt och politiskt stöd”, enligt Svenska Dagbladet.
FN har länge försökt förmå den fundamentalistiska talibanregeringen att hjälpa till att stoppa knarkodlingarna i Afghanistan. Inbördeskrig och politisk oro gör dock att talibanregeringen behöver de opiumskatter den tar ut av opiumbönderna. Och en överenskommelse om att minska opiumodlingarna med en tredjedel har talibanmilisen helt struntat i.
Landet har även försökt utnyttja opiumfrågan som diplomatiskt vapen för att bli internationellt accepterade av FN. Men flera biståndsländer har nu tröttnat på den ombytliga regimen och dess oinfriade löften.

I tre områden i provinsen Kandahar har FN försökt förmå bönder att övergå från vallmoodling till alternativa grödor såsom vete. Men de tre projekten avslutas senare i höst. Dels tjänar bönderna omkring 300 kronor per kilo råopium (blir ungefär 100 gram heroin), vilket är betydligt mer än inkomster för andra grödor. Dels har en svår torka i södra landet lett till minskade skördar.
Även om årets opiumproduktion beräknas minska till nära 3 300 ton opium från fjolårets rekordskörd på 4 600 ton, så fortsätter Afghanistan att vara världens största producent. Halva skörden brukar raffineras till heroin och konsumeras i grannländerna Iran och Pakistan. Resten smugglas till Europa och USA, antingen via Turkiet och Balkan eller genom det forna Sovjetunionen.

Läs mer i DrugNews:
Ökade narkotikabeslag vid ryska gränsen
Iran: 29 smugglare dog och 482 arresterades

Etiketter:

Annonser