Budgeten: fler poliser, pengar mot alkoholskador

2000-09-20 /17:39 (uppdat 10-10) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Stora satsningar på polisen, kriminalvården och mot alkoholskador föreslås i regeringens finansproposition som presenterades på onsdagen.

Under tre år ökar rättsväsendets resurser med 4,1 miljarder kronor. Av jättesatsningen går två tredjedelar till polisen – främst för att öka antalet anställda inom närpolisen, brottsutredande verksamhet och gränskontrollen.
Kriminalvården föreslås nästa år få ett tillskott på 271 miljoner kronor, bland annat för att bekämpa narkotika på fängelserna och förbättra frigivningsplanering. Så sent som igår kom en rapport om att varannan fånge har narkotikarproblem och att missbruk inne på anstalerna orsakar stora problem.
225 nya miljoner avsätts mot alkoholskador (tidigare fanns lika mycket öronmärkta pengar): 50 miljoner kronor avsätts för nästa år, 75 miljoner kronor för 2002 och 100 miljoner kronor för 2003.
Det är pengar som ska väga upp de ökade skador som befaras när tillgängligheten av alkohol ökar de närmaste åren. Maxkvoten för privat införsel från andra EU-länder höjs etappvis fram till år 2004 och Systembolaget har ökat öppethållandet på vardagskvällar och lördagar. Dessutom sänks förmodligen alkoholpriset när regeringen i vår väntas föreslå sänkt alkoholskatt, främst på vin.

Det går bra nu för Sverige och ”det är tid för reformer”, sade statsminister Göran Persson i sin regeringsförklaring vid riksmötets öppnande i tisdags. Och i dag presenterade finansministern Bosse Ringholm regeringens budgetförslag.
Frågan är om 450 miljoner kronor räcker för att möta ökad alkoholkonsumtion och vidhängande hälsoskador. Det nämndes inte heller i budgetföreträdarnas tal och pressreleaser mycket om narkotika, missbrukarvård och drogpolitik.
Områden som utsattes för stora nedskärningar under 1990-talet. Socialminister Lars Engqvist har lovat att ”dessa förlorade år” ska tas igen.

Läs mer i DrugNews:
Allt fler narkomaner på fängelserna
Engqvist: ”Ökade resurser mot drogproblemen”

Etiketter:

Annonser