Rökförbud på krogen omtvistat ämne

2000-09-21 10:24 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Efter rökförbud på tåg, flyg, skolor och allt fler arbetsplatser är rökarnas sista bastion krogen nu hotad. Ett lagförslag om rökförbud på restauranger kan vara färdigt om ett år.

Allt fler röster höjs om rökfria alternativ för de allt fler ickerökarna i landet. Men restaurangbranschen är emot och rekommenderar frivillighet. Det framkom på ett möte mellan krögare och politiker i Stockholm på onsdagen om rökförbud på restauranger.
”Om några år löser sig problemet. Då är det ingen som röker. Se bara på den är panelen. Jag är den enda idioten här”, sade rökaren och restaurangmannen Sören Ahlbom från Stockholm, enligt Svenska Dagbladet.

I USA råder rökförbud på flera barer och restauranger ibland annat Los Angeles och New York. Den tidigare tveksamma näringen har där inte som befarats sett försäljningen gått ner, utan tvärtom tenderat öka.

Den nuvarande tobakslagen i Sverige påbjuder att restauranger med fler än 50 gästplatser ska erbjuda rökfria bord. Det känner dock inte tre av fyra krögare till, enligt en undersökning som Sveriges Hotell & Restaurangföretagare, SHR, gjort.

Etiketter:

Annonser