Ny drogenkät: fler unga berusar sig

2000-09-21 17:54 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Drogmissbruket bland unga ökar i Stockholm – mer än var fjärde 15-åring och 42 procent av 17-årigarna dricker sig regelbundet berusade. Och var fjärde gymnasieelev har prövat narkotika.

Det visar en stor drogvaneenkät bland över 9 000 elever i nian och gymnasiets andra årskurs som Stockholms socialförvaltnings utrednings- och statistikkontor gjort. Frågebatteriet om tobak-, alkohol- och narkotikavanor är omfattande och svaren samlades in i våras.
”Det är alarmerande uppgifter”, säger moderata socialborgarrådet Kristina Axén Olin till DrugNews.
Hon är särskilt orolig över att narkotikaexperimenterande ökar, främst med cannabis (hasch och marijuana). 14 procent av pojkarna och 11 procent av flickorna i nian, respektive 26 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna på gymnasiet uppgav att de prövat narkotika någon gång (en tredjedel av dessa hade använt droger senaste månaden). En ökning för gymnasieflickor från 14 procent 1996.
I en gymnasieskola hade omkring 40 procent av eleverna prövat någon gång. Siffrorna är betydligt högre än riksgenomsnittet. Att tillgången är god på narkotika bekräftas också av polisens uppgifter om sjunkande priser och ökat akutintag hos Maria ungdomsmottagning.

Studien, som presenterades på torsdagen hos Stockholms stads nya drogförebyggande centrum Precens, visar också att tonåringar i mer välbärgade områden dricker mer alkohol än unga i socialt utsatt områden. Och rådande åldersgränser följs dåligt – nära hälften av 17-åringarna uppger att de dricker alkohol på restaurang. Och de som röker eller dricker folköl har inga svårigheter att själva köpa ut i butikerna.
”Uppenbarligen florerar drogliberala attityder och trender bland ungdomar. Samtidigt har tillgången på droger ökat och fler ställen serverar alkohol och kanske slarvar med ålderskontrollen. Det är viktigt att vuxenvärlden sänder ut samma budskap – att det inte är okey med alkohol under 18 år och att narkotika är förbjudet”, säger Anders Häregård, projektledare på Precens, till DrugNews.

Precens ska nu informera sina kontaktpersoner i Stockholms 18 stadsdelsnämnder för att stärka lokalt drogförebyggande arbete. I vår ska även ett informationshäfte om narkotika sändas till alla tonårsföräldrar. Man ska också försöka öka kunskapen om hur den majoritet ungdomar resonerar som inte prövar droger genom att samköra uppgifter i studien.

Läs mer i DrugNews:
Precens – nytt drogförebyggande centrum

Etiketter:

Annonser