Vallmomacka gav utslag i drogtest

2000-09-27 16:49 (DrugNews/SL)
HUDDINGE En truckförare sparkades från sitt jobb när han testats positivt för opiater. Själv hävdar han att han är oskyldig och endast ätit bröd med vallmofrö i företagets matsal.

Om det positiva testet säger 30-åringen till Aftonbladet:
”Det kom som en chock. Jag tar aldrig droger. Jag tränar fotboll tre gånger i veckan, har gett blod regelbundet sedan jag var 18, och min fru skulle vilken dag som helst föda vårt första barn.”
Men arbetsgivaren LSG Sky Chefs litar på vad den anlitade läkarens bedömning och den som testas positivt vill företaget ”inte ha att göra med”.

Att bröd med vallmofrö kan ge utslag för opiater bekräftas av Per Björklöv, informationschef på Labmedicin på Huddinge sjukhus som gör flest analyser i landet.
”Men det är bara vissa sorters frö och som är rätt ovanliga. Däremot är det ett vanligt knep att skylla på om svarsprovet visar positivt”, säger Per Björklöv till DrugNews.
Han berättar att professorn på laboratoriet i forskningssyfte ätit en macka som gav utslag för opiater. Björklöv tycker att företaget som avskedade truckföraren borde följt upp med flera tester och att dessa skulle analyserats noggrannare.
”Idag finns det nya analysmetoder som gör att man kan skilja heroin från vallmofrön.”

Ett problem är att olika laboratorier använder olika gränsvärden för narkotiska preparat, vilket innebär att ett drogtest kan ge positivt svar på ett labb men negativt på ett annat.
Om en månad träffas läkare, labbpersonal och branschfolk i Italien för att försöka enas om gemensamma gränsvärden för flera länder, bland annat Sverige.

FAKTA / DROGANALYSER – Allt fler företag drogtestar sina anställda – medan LO/TCO:s rättsskydd varnar för att den personliga integriteten kränks. SJ, Luftfartsverket och Banverket har nyligen beslutat att slumptesta säkerhetsklassades yrkesgrupper. 1999 drogtestades 25 670 anställda i Sverige, 5 000 fler än året före. Drygt två procent av analyserna var positiva. Vanligast var det spår av cannabis och amfetamin som gav utslag.

Läs mer i DrugNews

Etiketter:

Annonser