Cancersjuk norrman kämpar mot tobaksjätte

2000-10-02 12:45 (DrugNews/SL)
ORKDAL På måndagen startade rättegången mellan den lungcancersjuke storrökaren Robert Lund och den norska tobaksjätten Tiedemanns i Orksdals häradsrätt. Ett mål som kan få stor principiell betydelse.

Förre taxichauffören Lund, 67 år, började röka på 1950-talet och har genom åren rullat många cigaretter av rulltobaken ”Petterøes nr. 3”. Han anser att han blivit vilseledd av information på paketen – på den tiden utan varningar.
Idag är han mager, svårt sjuk i cancer i lungorna och med spridning även till hjärnan.

”Läkarna har sagt att hans dagar är räknade, eller som han själv bett mig säga: Han skall snart dö”, sade Robert Lunds advokat Edmund Asbøll i sitt inledningsanförande i den fullsatta rätten, enligt Dagbladet.no.
Robert Lund vill få fastställt att J.L. Tiedemanns Tobaksfabrikk AS är ersättningsansvarigt för den sjukdom han ådragit sig av företagets produkt. Hur stort ett eventuellt skadestånd kan bli ska senare avgöras i andra förhandlingar mellan parterna.
Tio dagar är avsatt för rättsförhandlingarna som röner mycket stort intresse i Norge.

I juni fann en statlig utredning att det finns juridisk grund även för norska sjukvårdens huvudmän att dra tobaksproducenter inför rätta för de sjukvårdskostnader deras produkter orsakat.

I Sverige har stämningar hittills inte rönt framgångar mot tobaksbolag. En kvinna som stämde Swedish Match avled innan frågan slutligen hann prövas och en cancersjuk f d marknadschef på tobaksbolaget drog tillbaka sin ansökan.
I USA har dock tobaksindustrin fått betala gigantiska belopp i skadestånd till delstater för sjukvårdskostnader och till enskilda drabbade rökare och anhöriga.

Läs mer i DrugNews:
Norge kan stämma tobaksbolag på miljarder
Tobaksindustrin köpte svenska läkare
Lungsjuk rökare nekas skadestånd

Etiketter:

Annonser