Socialministern: inget höjt högkostnadsskydd

2000-10-02 13:35 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Totalkostnaden för patienter ska inte bli högre än idag. Regeringen ska därmed inte höja högkostnadsskyddet för läkemedel, vilket en utredning föreslår.

Regeringens utredare Olof Edhag som tidigt på måndagsmorgonen överlämnade sitt förslag hur statens läkemedelskostnader ska kunna minska drygt 3,5 miljarder kronors stötte på patrull direkt.
Utredningen föreslår bland annat att patienten ska för hela kostnaden upp till 1 800 kronor. Dessutom ska varje läkemedel beläggas med en expeditionsavgift på 40 kronor, med maxkostnad 1 000 kronor per år.

Men konsekvenserna skulle bli förödande för många menar ordförandena i 37 förbund för handikappade och kroniskt sjuka i en debattartikel i Dagens Nyheter idag. Dessutom gillar socialminister Lars Enqvist inte förslaget att höja högkostnadsskyddet:
”Regeringen kommer inte att lägga något förslag som innebär att den enskildes samlade läkemedelskostnader överstiger det nuvarande högkostnadsskyddet på 1800 kronor per år. Redan när högkostnadsskyddet höjdes förra året gjorde jag klart att det inte skulle höjas ytterligare”, säger socialministern i ett pressmeddelande.
Övriga förslag väntar regeringen med att ta ställning till efter att utredningen varit ute på remiss. Ett av dem är att diabetikers idag fria insulin ska dras in.

Läkemedelskostnaderna ökar snabbt, första kvartalet i år gick de upp 360 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol. Nya läkemedel mot övervikt och impotens är en del av förklaringen. Försäljningen av antidepressiva läkemedel ökar också mycket. Skillnader i kostnader mellan landstingen är dock stora – högst låg Kronoberg och lägst Örebro län.

Läs mer i DrugNews:
Barn förskrivs mer lugnande medel

Etiketter:

Annonser