Knarkmisstänkt politiker lämnar uppdrag

2000-10-05 15:38 (DrugNews/SL)
ÅKERSBERGA En lokal centerpolitiker i Österåkers kommun som misstänks för narkotikabrott och sprittillverkning lämnar omedelbart sina politiska uppdrag. Efter kontakter med sitt parti lämnade han på onsdagen in sin avskedsansökan.

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps i somras i samband med att en stor narkotikahärva började utredas i kommunens centralort Åkersberga av polisens ravekommission. Han var narkotikapåverkad och vid en husrannsakan hittades en hembränningsapparat och mäsk hemma hos honom. Han har även rört sig i kretsar där mycket narkotika florerat, enligt Dagens Nyheter.
Politikern, som varit aktiv i barn- och ungdomsfrågor, har åtal att vänta inom kort.

”Han får nu lämna sitt förtroendeuppdrag, men vi sparkar inte ut honom ur partiet. Det är redan en mänsklig tragedi och vi ska höra med honom vilken slags hjälp vi kan erbjuda, om han vill ha det”, säger Håkan Stolt, gruppledare för centerpartiet i kommunen, till DrugNews.
”Han hävdar att missbruket var en engångsföreteelse. Men förtroendet för politiker, vuxenvärlden och hela samhället får sig en knäck efter sånt här.”

Håkan Stolt är även närpolis och var med och slog larm om att drogmissbruket ökat bland ungdomar i Åkersberga, vilket ledde till narkotikarazzian och den aktuella rättegången mot 14 personer som pågår. Personalen har minskat från 17 till 6 man på närpolisstationen och Stolt berättar att idag klarar polisen inte längre yttre tjänst och patrullering på kvällar och helger i området.

”Akut polisbrist ger utrymme för narkotikahandel i Österåker!”, skriver nu Österåkers moderata kommunalrådet Björn Molin och oppositionsledaren (s) Björn Sundman i ett gemensamt pressmeddelande och kräver ökade polisiära resurser.

Läs mer i DrugNews:
Okänd knarkliga sålde till tonåringar

Etiketter:

Annonser