Skandalhemmet Hammargården läggs ner

2000-10-05 17:28 (DrugNews/SL)
EKERÖ Det skandalomsusade ungdomshemmet Hammargården på Ekerö utanför Stockholm läggs ner. Statens institutionsstyrelse, SiS, bedömer att problemen är alltför djupgående för att kvalitén i verksamheten ska kunna garanteras.

Förra hösten avslöjade SVT-programmet Striptease att grovt kriminella arbetat som vårdare på ungdomshemmet där pojkar och flickor med missbruksproblem och kriminalitet placerats. SiS tillsatte en utredning som fann brister i vården. Även skolverket kritiserade undervisningen där.
I maj presenterades en ny studie där delar av ledningen för Hammargården kritiserades. En ny ledning tillsattes och en delvis ny vårdinriktning inriktad på flickor med svår psykisk ohälsa igångsattes.

Men omstarten fungerade inte och två nyanställda avdelningsföreståndare sade nyligen upp sig.
”De åtgärder vi satte in räckte inte till och vi gör nu bedömningen att ett nytt försök saknar förutsättningar att lyckas. Det är oerhört tråkigt för den personal på Hammargården som anstränger sig för att göra ett gott arbete”, säger ställföreträdamnde generaldirektör Gun-Marie Pettersson i ett pressmeddelande.
Ett femtiotal anställda berörs och MBL-förhandlingar vidtar nu.

På Hammargården finns förnärvarande åtta flickor och det kan ta tid att hitta nya platser på åt dem. SiS informationschef Anders Danielsson säger till DrugNews att på kort sikt kan en nedläggning av Hammargården komma att förlänga den redan långa kötiden till statens ungdomshem.

Läs mer i DrugNews:
Skandalhemmet Hammargårdens ledning avgår
Sture Korpi: ”Hammargården – en väckarklocka”

Etiketter:

Annonser