Svensk får Nobelpris för nervcellsforskning

2000-10-09 13:32 (DrugNews/SL)
SOLNA/GÖTEBORG Nobelpriset i medicin/fysiologi tilldelas i år Arvid Carlsson, Göteborgs Universitet, och de amerikanska kollegorna Paul Greengard, Rockefeller University, och Eric Kandel, Columbia University, båda New York.
De får priset för upptäckter om hjärnans funktioner och hur signaler överförs i nervsystemet, särskilt med signalämnet dopamin.

Farmakologen Arvid Carlsson, professor emeritus på farmakologiska institutionen i Göteborg, lyckades redan på 1950-talet spåra dopaminet. Vilket har fått stor betydelse för fortsatt forskning inom psykiatrin, bland annat av schizofreni och olika depressioner.
Upptäckten av att dopaminbrist kan orsaka Parkinsons sjukdom är en följd av denna forskning och idag kan sjukdomen lindras med tillskott av L-DOPA.

Behandling av neurologiska och psykiska sjukdomar och hur minnet fungerar har de båda amerikanerna gått vidare och forskat kring. Det har bland annat lett till utveckling av nya läkemedel.

”Upptäckten av dopaminet är viktig för kunskap även om hur belöningssystemet fungerar och störs i hjärnan, särskilt vid amfetamin- och kokainmissbruk”, berättar Arvid Carlssons kollega, professor Lars Terenius, drogforskare på Karolinska institutet, för DrugNews.

Det är första gången på omkring två decennier som en svensk får Nobelpriset i medicin. Prissumman som de tre medicinpristagarna delar är 9 miljoner kronor.

Etiketter:

Annonser