Regeringen: 450 miljoner mot alkoholskador

2000-10-10 11:11 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Regeringen vill satsa 450 miljoner kronor kommande tre år för att förebygga alkoholskador. Förslaget finns med i den alkoholpolitiska handlingsplan som ska antas på torsdag.

”Det är 225 nya miljoner, och lika mycket är tidigare avsatt, som nu kanaliseras till handlingsplanen”, säger kanslirådet Gert Knutsson på socialdepartementet till DrugNews.

Huvuddelen av pengarna, 300 miljoner kronor, går till kommunerna som får en viktig roll i de förebyggande arbetet, enligt SVT:s Rapport. Kommunerna ska upprätta lokala alkoholpolitiska handlingsplaner och inrikta insatser inom skola, vård och socialtjänst.
Övriga 150 miljoner ska gå till frivilligorganisationer, alkoholforskning, information och opinionsbildning om alkohol och dess skador.

Andra väntade förslag i regeringens alkoholpolitiska handlingsplan är bland annat hårdare ålderskontroller vid inköp av folköl, skärpt lättölsreklam, begränsning för nattbarer att servera alkohol fram till morgonen. Socialministern har sagt att de alkoholfria alternativen idag är alltför få, särskilt för ungdomar.
En eventuell sänkning av vin- och ölskatten finns inte med i handlingsplanen, enligt Gert Knutsson.

Om en satsning på nära en halv miljard kronor 2001-2003 räcker för att möta en befarad ökad alkoholkonsumtion efter att tillgängligheten ökar genom lördagsöppna Systembolag och höjda införselkvoter från EU-länder är frågan.

”Det är bra att regeringen nu vill satsa på att förebygga alkoholskador. Men det är inte tillräckligt för att åstadkomma en motkraft till de liberaliseringar som väntar och den ökade lättillgänglighet som ökade införselkvoter innebär”, sade IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson till SVT Rapport på måndagskvällen.

Läs mer i DrugNews:
Budgeten: fler poliser, pengar mot alkoholskador
Alkoholsamarbetet OAS ska avbrytas
Socialministern varnar för jobbpubar

Etiketter:

Annonser