”Staten bör sälja ut Vin&Sprit”

2000-10-10 11:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Statligt ägda Vin & Sprit kan bli världsledande genom ett köp av kanadensiska alkoholföretaget Seagram. Ett bud förbereds och regeringen uppges stå bakom strategin.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg föreslår dock i en riksdagsmotion att staten ska sälja Vin&Sprit:
”Vi har fram till nu hoppats att Vin&Sprit skulle ta sitt sociala ansvar. Det gör man inte. Nu gäller ren kommersialism och vinstmaximering och företaget är till och med spekulant på Seagram. Då finns inga skäl att ha det kvar i statlig ägo”, säger han till Aftonbladet.
Leijonborg anser att vid en försäljning skulle staten få in minst 30 miljarder kronor, vilka skulle kunna användas till att betala av på statsskulden och satsningar mot droger. 200 miljoner kronor av pengarna skulle användas för satsningar på ungdomar, skolkampanjer, polis, tull och missbrukarvård.

Kontroversiell sammanslagning – Den kanadensiska alkoholjätten Seagram har distributionsrätten för svenska storsäljaren Absolut Vodka i USA. Samtidigt är Seagram under försäljning. Särskilt försäljningsdelen intresserar flera, bland andra franska Vivendi.
Vin&Sprit vill dock inte låta Absolut följa med i en sådan försäljning och har därför några alternativ att ta ställning till före årsskiftet: sälja Absolut-distributionen till någon annan; gå ihop med en distributör; starta egen distribution eller sälja distributionsrätt och varumärket Absolut.
Trots att en sammanslagning med en internationell alkoholaktör skulle vara kontroversiell, inte minst ur alkoholpolitisk synpunkt för Sverige, har det varit förvånansvärt liten debatt om frågan. Möjligen för att Vin&Sprit-affären hittills varit relativt obekant.

Läs mer i Aftonbladet:
Nu kan vodkasuccén göra Sverige till en stormakt i sprit

Etiketter:

Annonser