Socialministern hoppar av viktigt narkotikamöte

2000-10-10 16:59 (DrugNews/SL)
LISSABON/STOCKHOLM Socialminister Lars Engqvist kommer inte att delta på Europarådets narkotikapolitiska toppmöte i Lissabon på torsdag-fredag. I sista stund skickar han istället sin statssekreterare och en departementstjänsteman.

Pompidougruppens ministerkonferens ska diskutera drogmissbruk och skadelindring, harm reduction, men som döpts om till riskreducering efter krav från svensk sida. Ett kontroversiellt bakgrundsmaterial av en belgisk professor ska även behandlas – en slags manual för hur uppgivna regeringar kan kringgå FN:s narkotikakonventioner och inrätta heroindistribution, sprutrum och mobila testlaboratorier av knark för experimenterande ungdomar.

Socialministern – som länge hållit en låg profil i narkotikafrågan – hade här tillfälle att delge deltagare från minst 25 länder den svenska restriktiva drogpolitikens grunder.
Så sent som för några veckor sedan sade han i samtal med DrugNews redaktör att han ville åka dit och ”diskutera hur man på Europanivå kan stärka samhällets attityd för att få bort narkotika, stärka polis- och tullsamarbete, och slåss för en drogfri vård”.
Nu säger hans pressekreterare Anders Teljebäck:
”Socialministern har fått förhinder – andra åtaganden och överläggningar som han måste vara med på. Men han har kompetenta företrädare som åker till konferensen istället”.

Övriga nordiska länder har valt att närvara på ministernivå. På fredag ska en politisk deklaration antas på narkotikakonferensen i Portugal.

Etiketter:

Annonser