Nye justitieministern har rökt hasch

2000-10-14 21:18 (uppdat 10-15) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Nye justitieministern Thomas Bodströms inställning i narkotikafrågan ifrågasätts nu. Han har tidigare kritiserat konsumtionsförbudet, prövat hasch i sina ungdomsår och har haft svart städhjälp.

Haschrökningen medgav han i Sveriges Radios ekoredaktions lördagsintervju.
”Det var obehagligt och jag har sett vilka starka krafter det handlar om. Och jag tar mycket starkt avstånd ifrån det”, sade Bodström.
Han vet vilka starka krafter droger har och hur illa det kan gå har han sett både bland gamla bekanta och bland klienter han mött som advokat.

Vad gäller obetalda sociala avgifter för kortvarig hemhjälp familjen haft håller han på att undersöka om det går att betala dessa i efterhand.
Han hade inte informerat statsminister Göran Persson om dessa saker när han häromdagen tillfrågades om han ville bli minister. Thomas Bodström tillträder på måndag posten som justitieminister efter Laila Freivalds som avgick efter en lägenhetsaffär.

”KONSUMTIONSFÖRBUDET MENINGSLÖST”
I helgen avslöjades också att Bodström ifrågasatt själva kriminaliseringen av narkotikakonsumtionen. I tidningen Liberal Debatt skrev han för drygt två år sedan att konsumtionsförbudet, som infördes 1988 och fick fängelse i straffskalan 1993, var en meningslös reform.
Han har som advokat även upprörts över de långa fängelsestraff för narkotikabrott.
Även om Bodström uppger att han inte ser några problem att anpassa sina åsikter till landets rådande narkotikapolitik, så ifrågasätts hans möjligheter att kombinera det från flera håll.

Gun Hellsvik, moderaternas förre justitieminister och nu vice ordförande i riksdagens justitieutskott, menar att Bodström kan få svårigheter att med engagemang driva en restriktiv narkotikapolitik som justitieminister.

• ”Det här innebär ju att rösterna för en liberal narkotikapolitik nu kommer att höras ännu starkare. Det är mycket oroande och jag hoppas verkligen att han ändrar åsikt”, säger Maria Malaroda, förbundsordförande i Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, till Expressen.

• Även Ove Rosengren, förbundsordförande för Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, hoppas att Bodström mognar och lämnar de gamla åsikterna. Rosengren anser att Bodströms artikel i Liberal Debatt var skriven ”utifrån ett socialromantiskt perspektiv”.

Läs mer i DrugNews:
Advokat Thomas Bodström, ny justitieminister

Etiketter:

Annonser