Färre tullbeslag i Skåne efter lönetvist

2000-10-18 16:59 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
MALMÖ / STOCKHOLM Missnöjet ökar bland tullanställda över arbetsgivarens attityd i löneförhandlingarna. Och trots omfattande smuggling har plötsligt antalet tullbeslag minskat i Skåne. Rykten går om maskningsaktioner.

”Om det hänger ihop är det mycket allvarligt och faktiskt samhällsfarligt”, säger gränsskyddschefen i Skåne Per Corsing till DrugNews.
Efter stormöten bland tullpersonalen i Malmö och Helsingborg i början av oktober, där missnöjet med löneläget ventilerades, så har beslagen av narkotika, tobak och alkohol minskat drastiskt. Undantaget är ett stort alkoholbeslag på Öresundsbron häromdagen.
”Ja, inte har smugglingen minskat som skulle kunna förklara de få beslagen”, säger Corsing och menar att lönetvister inte får gå ut över tullkontrollen.

Löneläget bland landets 2 200 tullanställda har halkat efter under 1990-talet. Lägsta månadslön är idag 16 500 kronor inom Tullverket, två tusen lägre än kollegorna inom kustbevakningen, enligt facket Tull-Kust som krävt påslag med minst cirka 500 kronor i månaden och att normal månadslön höjs till 18 500 kronor.
Arbetsgivaren ville dock inte ge mer än det centrala avtalet på cirka 2,4 procent och strandade förhandlingarna i slutet av juni. Sedan dess har missnöjet pyrt bland de anställda. Särskilt i Skåne där smugglingstrycket ökat efter att Öresundsbron öppnade i juli.

Fyra stormöten med sammanlagt 700 tullare, det senaste i Stockholm i tisdags, har slutit upp bakom ett löneupprop som kräver: att arbetsgivaren omedelbart återupptar förhandlingarna; att de anställdas erfarenhet värderas högre av cheferna; att man får del av den samhällsnytta man utför; att lönerna höjs. Man påstår att cirka 100 miljoner av lönemedel har förts över till annan verksamhet inom Tullverket det senaste decenniet.

”Våra medlemmar inom Tullverket har inte följt löneutvecklingen och nu börjar man tröttna. Vi har varnat för en utveckling med att folk mår dåligt och att motivationen i arbete minskar. Vi kan inte utesluta att nedgången i beslag är en reaktion på detta”, säger Johan Lindgren, ombudsman på Tull-Kust, till DrugNews.
Det råder fredsplikt och facket har inga möjligheter att varsla om stridsåtgärder förrän i maj nästa år då löneförhandlingar om nästa period skulle ha börjat.

Förutom lönetvisten har stämningen påverkats negativt av att tulledningen halverat kontrollverksamheten i Halmstad och utreder möjligheten att lägga ner och överlåta verksamheten på Gotland till annan myndighet. En halvering av personalstyrkan i Kalmar blev dock inte av.

Läs mer i DrugNews:
Vart tredje knarkbeslag görs vid Öresundsbron
Färre tullare vid Östersjön med Öresundsbro

Etiketter:

Annonser