Folkhälsokommittén föreslår rökförbud på krogen

2000-10-23 13:49 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Rökförbud på krogar och kaféer och krav på särskild licens för tobaksförsäljare. Det föreslår Nationella folkhälsokommittén som på måndagen lämnade över sitt betänkande till regeringen.

Den statliga utredningen har satt upp 18 mål för förbättrad folkhälsa varav minskad tobaksanvändning är det kanske mest kontroversiella. Men kanske också mest effektiva för att värna hälsan. Idag avlider årligen i Sverige omkring 8 000 personer i förtid till följd av rökning och cirka 500 människor avlider i sjukdomar till följd av passiv rökning.
”Att till exempel bara se tobaksbruk som vilken levnadsvana som helst är att huka för tobakskapitalet och att inte heller ta till sig vad vetenskapen säger. Tobak är en mycket farlig drog med snabbtillvänjning. Att röka är sällan ett fritt val som sker i vuxen ålder,nästan alla rökare har börjat röka när de var minderåriga”, säger Margareta Persson, ordförande i kommittén, i ett pressmeddelande.

För att skydda ickerökare, halvera andelen rökare till 2010 bland de grupper som röker mest - bland annat ensamstående mammor – och minska antalet unga under 18 år som börjar röka eller snusa vill utredningen skärpa tobakslagen på flera punkter.

Rökarnas sista bastion kan komma att försvinna genom ett rökförbud på restauranger och kaféer, med undantag i särskilda rökrum utan servering.
Alla ska kunna gå på näringsställen, även astmatiker och allergiker, resonerar Folkhälsokommittén.
Mot bakgrund av att försäljningsförbudet av tobak till ungdomar under 18 år fungerar dåligt och att oseriösa handlare tillhandahåller smuggelcigaretter vill även kommittén inrätta ett särskilt licenssystem för tobakshandlare. Tillstånd att sälja tobak ska enbart laglydiga få och det ska kunna dras tillbaka om man säljer till minderåriga.
Folkhälsoinstitutet och kommunerna föreslås bli tillsynsmyndigheter av att sådana regler följs.

Ett förslag om nya tobakslagar kan tidigast behandlas i riksdagen nästa höst.
Restaurangbranschen har hittills varit emot en lagstiftning om rökbegränsningar på näringsställen.

Läs mer hos Tobaksfakta eller i DrugNews:
Rökförbud på krogen omtvistat ämne

Folkhälsokommitténs betänkande kan laddas som pdf-fil här

Etiketter:

Annonser