Opinionsmöte mot narkotikaterror

2000-10-24 11:49 (uppdat 10-26) (DrugNews/SL)
RÅGSVED I tisdags kväll samlades invånare i Stockholmsdelen Vantör för andra året i rad till ett opinionsmöte mot narkotikabrottslighet och terror i Rågsved, Hagsätra och Högdalen. Inbrott, vandalism, hot och sömnlöshet har blivit vardag för de boende i områdena.

Aktiva missbrukare – i behov av vård – har blivit en fridlyst grupp, erkänner polisen. Narkotikaförsäljning pågår öppet i området och i anslutning till skolan. Drogpåverkade bilförare kör omkring i skrotbilar. Äldre tvekar att gå ut efter skymningen och barn utsätts för fara. Trots löften har polisen och de sociala myndigheterna inte förmått stoppa kriminaliteten och missbruket. Den som kan flyttar därifrån.
Många Vantörbor undrar vart den omtalade storstadssatsningen tagit vägen. Däremot har en nystartad tidning fått några hundra tusen för att ”nyansera bilden” av området.
”Jag vågar knappt gå ner i tvättstugan längre. Hemlösa missbrukare sover ibland nere i källarna”, berättade en invandrarkvinna på mötet som samlade över hundra deltagare.
Arrangörer var Medborgare i Vantör i samarbete med Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, i Stockholm.

Vid det stundtals livliga mötet i Rågsveds Folkets hus medverkade även ansvariga politiker och representanter från socialtjänsten, polisen och bostadsföretagen. Medan politiker i stadsdelsnämnden skyllde på varandra och beslutsfattare i Stadshuset, så hänvisade socialchefer till bristande resurser som leder till att man måste prioriterar akutfall och inte klarar uppsökande verksamhet.

”Var inte så uppgivna. Det går faktiskt att förändra situationen om man verkligen vill. Upprusta vården före alkoholfloden kommer med nya EU-kvoter 2004, låt Anonyma alkoholister och narkomaner låna lokaler mot en symbolisk summa. Ställ krav på drogfrihet av de utsatta ni hjälper med bostad”, sade alkoholläkaren Johan Liljenberg och fick applåder.

Polisen medger att man inte har kontroll på situationen i Vantör.
”Situationen har snarare blivit värre. Vi känner till över hundra kvartar, många ungdomar håller på att bli etablerade missbrukare. Vi gör lika mycket tillslag och beslag fast vi har halverat bemanningen senaste året – vilket säger något om den stora tillgången på droger”, suckade Lennart Karlsson från närpolisen i Högdalen.
Polisledningen vill lägga ner närpolisstationen där och flytta personalen till Farsta, vilket skulle resultera i att man förlorar sin lokala förankring och kontakter.
”Det är bara med er invånares hjälp vi kan klara av det här. Engagera er, ställ krav på politiker, på oss och era missbrukande grannar”, uppmanade polismannen.

En som tagit grannsamverkan på allvar är Carlos Masis. Han är talesman för hyresgästerna på Askersundsgatan och de lyckades efter flera års strid bli av med en störande granne som upplät sin bostad för kriminella och missbrukare. Periodvis var höghuset nästan belägrat, väktare kontrollerade besökares identitet och ändå fortsatte skadegörelsen tills mannen vräktes.
Bostadsföretaget Stockholmshem gick med på att betala de drabbade hyresgästerna ett symboliskt skadestånd och sänkte i höstas hyran.
”Det har blivit lugnare, men fortfarande bor fyra amfetaminlangare och lika många heroinförsäljare i husen bredvid. Påtända köpare kommer dygnet runt i bilar och kan när som helst köra på oss”, berättar Carlos Masis för DrugNews när vi vandrar längs Askersundsgatan ser kvarlämnade skrothögar.
En ny kvarterskrog i närheten har blivit värmestuga för unga missbrukare. Efter vapenhot och omfattande narkotikaförsäljning grep nyligen Ravekommissionen och närpoliserna ett tiotal personer vid restaurangen.
Förutom hasch, amfetamin och heroin ökar förekomsten av kokain i området. Även ett mindre beslag av crack har nyligen gjorts.

Av löftet om ta fram ett narkotikapolitiskt handlingsprogram har inte mycket blivit av.
”Jag känner i alla fall inte till något.”, säger Per Sundgren, vänsterpartistisk vice ordförande i stadsdelsnämnden, till DrugNews.
Sundgren talar om politiska misslyckande, segreation och utsatta förorter, och berättar att den borgerliga majoriteten nu vill spara in sju tjänster inom socialtjänsten som arbetar med utsatta barn.

Invånare i Vantör har nu börjat nattvandra för att bevaka sina hem och Familjebostäder erbjuder sig att hålla med jackor och samlingsplats. En namninsamling pågår som kräver att politiker och socialtjänsten tar tag i missbruksproblemen. Och ett protestmöte planeras för att försöka få behålla närpolisstationen i Högdalen.
”Det kanske ser mörkt ut ibland, men vi ger oss aldrig”, säger Carlos Masis.

Läs mer i DrugNews:
RÅGSVED TAR STRID MOT NARKOTIKATERRORN

Etiketter:

Annonser