Svenskar positiva till drogtester

2000-10-25 13:29 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Svenskar är mer välvilligt inställda till drogtester på jobbet än exempelvis portugiser och irländare. Det visar en enkät bland 328 drogtestade personer på initiativ av European Workplace Drugtesting Society.

Nära 80 procent av tillfrågade svenskar fann inte drogtester kränkande, medan endast var tredje irländare och sex av tio portugiser höll med. 70-80 procent av svenskar och portugiserna såg narkotika som ett stort samhällsproblem, mot endast 40 procent av irländarna.
”Vi har ju kommit mycket längre med drogtester än många andra länder, det kan också vara en förklaring”, säger Per Björklöf, ordförande i den europeiska drogtestföreningen, till Svenska Dagbladet.
På torsdag ska han redovisa enkätresultaten vid en konferens i Italien där laboratorieföretag från 17 länder deltar.

De första drogtesterna på arbetsplatser i Sverige gjordes bland Scaniaanställda i Södertälje i slutet av 1980-talet. I år väntas omkring 30 000 personer testas på uppdrag av arbetsgivaren.

Kritik mot drogtester på arbetsplatser finns dock även i Sverige. Kurt Junesjö på LO/TCO:s rättskydd anser att testerna är integritetskränkande och saknar lagreglering. Svenska staten är även anmäld till Europadomstolen för att tillåta tvångsvisa drogtester, men fallet är inte avgjort.

Läs mer i DrugNews:
Vallmomacka gav utslag i drogtest
Även SJ ska drogtesta personal
40 000 drogtester på jobbet 1998

Etiketter:

Annonser