Rekordbeslag av ecstasy i Göteborg – två åtalas

2000-10-25 13:29 (uppdat 15:25) (DrugNews/SL)
GÖTEBORG På onsdagen åtalades två män från Holland för att i februari ha smugglat in nära 101 000 ecstasytabletter till Sverige. Det hittills största ecstasybeslaget i Norden.

Åtalet i Göteborgs tingsrätt av den 54-årige holländske chauffören och mottagaren, en 47-årig man av jugoslaviskt ursprung, för grovt narkotikabrott och grov varusmuggling görs efter en omfattande utredning.

En februarimorgon i år kom 47-åringen med färja till Helsingborg i en holländskregistrerad BMW. Vid en tullkontroll hittades en lapp med anteckning om att en lastbil skulle komma till Partihallarna i Göteborg morgon därpå.
Tullen skuggade den ovetande 47-åringen, som först åkte till Huskvarna och hämtade en kusin och sedan vidare till Göteborg. När männen klockan sex morgonen därpå den 4 februari mötte en lastbil lastad med blommor slog tullspanarna till och i en kartong fann man narkotikan – 25,4 kilo ecstasy eller 100 950 små gräddvita tabletter med Mitsubishi-märken inpräglade.
Beslaget är värt omkring 25 miljoner kronor i missbrukarled.

”Det var efter intuition och gammalt hederlig tullarbete som männen kunde gripas”, berättar Bertil Weingarten, inspektör på tullkriminalen i Göteborg, till DrugNews.
Han har tillsammans med en poliskollega och åklagare under stor sekretess i åtta månader utrett ecstasybeslaget. De har gjort flera vittnesförhör även i Holland. Chauffören hade nära Rotterdam hämtat narkotikan som förmodligen var tillverkad i landet.
Som ett resultat av gripandet i Sverige kunde holländsk polis några dagar senare i razzior på 33 platser beslagta ytterligare över 100 000 ecstasytabletter. Under förundersökningen har chauffören, som två gånger per vecka fraktat blommor till Sverige, erkänt att han levererat en lika stor kartong narkotika i februari 1999 i Ulricehamn med 47-åringen som mottagare. 47-åringen nekar dock till någon inblandning i den stora härvan. Hans kusin är misstänkt, men ännu inte åtalad.

DrugNews-fakta – Partydrogen ecstasy (MDMA), en syntetisk hybrid med både centralstimulerande och hallucinogena effekter, förekom tidigare mest i så kallade ravekretsar. Idag görs beslag i hela landet och rikspoliskriminalen har varnat för att nya grupper ungdomar börjat använda drogen. 1993 beslagtogs 171 ecstasytabletter i Sverige. Nyligen uppgav polis och tull att man dittills i år fångat in omkring 126 000 tabletter.
Drogen, som är narkotikaklassad, kan orsaka permanenta hjärnskador. Dess inverkan på kroppens temperaturreglering har lett till att flera dansande ungdomar kollapsat. Många ungdomar har avlidit i samband med ecstasymissbruk, varav minst två svenskar. Det florerar också farliga blandningar med amfetamin.

Läs mer i DrugNews:
Razzia i krogkö efter partydroger
26-åring avled efter ravefest
Ny livsfarlig drog beslagtagen i Göteborg
Ravepolis beslagtog ny form av ecstasy

Etiketter:

Annonser