Sänkt alkoholskatt har litet folkligt stöd

2000-10-26 17:19 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Svenskar anser inte att sänkt alkoholskatt bör prioriteras. Man vill hellre sänka skatterna på bensin, mat och fastigheter.

Det visare en Sifo-enkät bland ett tusen personer som på uppdrag av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO undersökt vad senaste tidens diskussioner om sänkning av alkoholskatt har för stöd.
Av de tillfrågade vill 53 procent främst sänka skatten på bensin/olja, 39 på matmomsen och 34 procent fastighetsskatten. Först på åttonde plats kom alkoholskatten – endast fyra procent (två procent av kvinnorna och sex procent av männen) ville prioritera att sänka den.

”Resultatet visar att det inte finns något starkt folkligt krav på en sänkning av alkoholskatterna. För att hålla tillbaka alkoholskadorna och därmed slå vakt om folkhälsan är däremot alkoholskatten ett av de viktigaste och mest effektiva instrumenten” säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson i en kommentar till undersökningen.

Regeringen har flaggat för att förslag om eventuell sänkning av svenska skatten på vin och öl – som EU:s finanskommissionär krävt – blir aktuellt tidigast i vår.

Etiketter:

Annonser