Cancersjuk rökare får skadestånd för passiv rökning

2000-10-29 20:49 (DrugNews/SL)
STAVANGER En 49-årig kvinna som fick lungcancer efter arbete på en rökig nattklubb i Stavanger får ett skadestånd på motsvarande 2,5 miljoner kronor efter en dom i norska Högstad domstolen. Detta trots att hon själv är rökare.

Kvinnan hade arbetat på nattklubben på Atlantic Hotell i staden sedan 1977. Vid en hälsoundersökning för åtta år sedan fick hon diagnosen lungcancer och ena lungan opererades bort. Hon beviljades halv förtidspension, men nekades arbetsskadeersättning av norska försäkringskassan med motiveringen att hennes egen rökning – cirka ett paket cigaretter per dag i nära 18 år – orsakat sjukdomen.
Istället begärde hon ersättning av arbetsgivarens försäkringsbolag Vesta, som också avvisade kravet. Det senare fallet har sedan drivits ända upp till Högsta domstolen som i fredags fällde avgörandet: Vesta döms att betala 2,4 miljoner norska kronor till kvinnan.
Medicinska experter i målet ansåg att hennes egen rökning, som pågått sedan 1973, varit huvudorsak till sjukdomen. Men att passiv rökning på jobbet som bland annat barchef bidragit till kanske 30-40 procent.

Den unika domen i Högsta domstolen väntas få betydelse för alla som arbetar i rökiga bar- och krogmiljöer. Och troligen kan rökrestriktioner på uteställen utvidgas och restaurangägares motstånd mot ett förbud kan minska av oro att själva bli stämda av anställda.

I Sverige erkändes lungcancer som arbetsskada aV försäkringsöverdomstolen 1985, enligt Tobaksfakta. Även i Sverige har en kvinna som arbetade på en rökig verkstad beviljats ersättning trots att hon 17 år tidigare i sin ungdom rökt tobak.

Etiketter:

Annonser