Ljusmanifestationer för narkotikans offer

2000-11-01 22:49 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM I onsdags kväll tändes ljus i hela landet till minne av narkotikans offer och som stöd för drabbade familjer. Manifestationer med tusentals deltagare hölls på 14 orter, från Örnsköldsvik i norr till Ljungby i söder.

I talen underströks att mer kraft måste läggas för att hindra unga människor att börja med droger. Om missbruk uppstår måste samhälle och anhöriga tillsammans snabbt ingripa. Och alla som behöver vård måste få det – idag är det svårt att få behandlingsplats eftersom narkomanvården, liksom polis och förebyggande resurser minskats under 1990-talet.

”Ett tidigt ingripande ökar chanserna att den unga kan komma bort från narkotika för gott och bygga ett självständigt liv till gagn för sig själv, sin familj och hela samhället”, menar i ett upprop de tre arrangörerna Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, och Sveriges invandrare mot narkotika, Simon.

Flera talare underströk att det gäller hålla fast vid en restriktiv narkotikapolitik, även om det inom EU höjs röster för en liberalisering – bland annat för cannabis.
”Jag möter dagligen patienter på min mottagning förstörda av haschmissbruk”, sade psykiater Riyadh al-Baldawi, flykting från Irak och en av Simons grundare, på mötet i Stockholm.

Ljusmanifestationer för narkotikans offer ska bli en återkommande tradition vid Alla helgons dag.

Etiketter:

Annonser