Oro för ryskt lågprisheroin

2000-11-01 16:19 (DrugNews/SL)
KIRKENES/LULEÅ Oro finns i norra Sverige för att billigt ryskt heroin är på väg. Antalet heroinmissbrukare har ökat i grannländerna sedan herointillgången ökat i nordvästra Ryssland.

Murmansk har med sin djuphavshamn blivit en del av en ny rutt av heroin från Gyllene Halvmånen (området vid Afghanstan, Pakistan, Iran) genom forna Sovjetrepubliker upp till Kolahalvön och ut i världen. Sedan 1997 har efter prissänkningar heroin snabbt ersatt traditionella vallmokompotter i nordvästra Ryssland. Beslag görs även av ett syntetisk potent, svårdoserat heroin, kallad fenmentanyl, som görs av arbetslösa kemister.
Och ryska missbrukare blir allt fler och yngre.
I Petersburg och Murmansk är priserna på heroin bara är en femtedel jämfört med Sergels torg i Stockholm där det kostar 2 000 – 2 500 kronor per gram.

Många har länge fruktat att drogsmuggling österifrån skulle inledas efter Sovjets sönderfall. Den har emellertid varit mer omtalad än reell. Ryska ligor har visat större intresse för den europeiska kontinenten än det glesare befolkade Norden.
Senaste tiden har dock uppgifter om ryskt billigt heroin av hög kvalité kommit i svang. I Helsingfors har beslag gjorts och heroinpriset gått ner. Och i nordnorska staden Kirkenes vid ryska gränsen förekommer illegal trafik av bland annat ryska prostituerade, droger och alkohol.
”Mindre heroinbeslag görs regelbundet. Och antalet missbrukare av ryskt heroin i hela Nordnorge har ökat”, berättar Lars Lundbäck, vid kriminalunderrättelsetjänsten i Kiruna, till DrugNews.

Men polisen tillbakavisar att rysk narkotika idag florerar i norra Sverige.
”Vi känner inte till några ryska narkotikakopplingar bland våra missbrukare häruppe. Och inte heller görs beslag vid svensk-finska gränsen. Det utesluter ju inte att det kan förekomma en transittrafik västerut”, säger Hans Engren, chef för länsnarkotikaroteln i Norrbotten, till DrugNews.
Vid en stor heroinhärva som utreddes i fjol i de två nordligaste länen var alla utom en av 28 åtalade iranier och knarket kom söderifrån – inte via Ryssland.
”Men vi utesluter inte framtida scenarior med narkotikasmuggling österifrån”, säger Engren som regelbundet har kontakt med finländska polis- och tullkollegor.

På rikskriminalens narkotikarotel har man med stort intresse följt utvecklingen i öster. Det har gjorts heroinbeslag i Sverige som kommit via forna sovjetrepubliker, bland annat Litauen, berättar kriminalinspektör Lennart Davidsson.
”Vi gissar att det smugglas in cirka fyra ton heroin till Skandinavien varje år, så visst borde det vara en intressant marknad även för ryska ligor. Men än har vi inte belägg för en sådan smuggling”, säger Davidsson.

På fredag nästa vecka anordnar Svenska narkotikapolisförening en studiedag om bland annat smugglingshotet österifrån. Föreläser gör bland andra finska narkotikapoliser och förre narkotikapolischefen i Leningrads län George Zazulin.

Läs mer i DrugNews:
Nya ECAD-städer i Ural

Etiketter:

Annonser