Hårda knarkdomar i Åkersbergahärva

2000-11-03 06:49 (DrugNews/SL)
ÅKERSBERGA 13 av 14 åtalade personer döms för delaktighet i den stora knarkhärvan i Åkersberga. Fler av dem till långa fängelsestraff. Kommunen ska nu försöka ta krafttag mot drogproblemen.

Det var i maj som polisens Ravekommission började nysta upp härvan efter ett tillslag mot en bostad på orten, nordväst om Stockholm. Två kilo amfetamin hittades som smugglats från Storbritannien, men det visade sig snart att mer narkotika av skilda preparat förts in och distribuerats till bland annat många ungdomar på orten.
Polisen förvånades över att tidigare ostraffade så snabbt lyckats bygga upp en stor organisation som skötte smuggling, förädling och försäljning av droger, berättar Dagens Nyheter.

Domarna som Södra Roslags tingsrätt nu utdelar är ovanligt hårda domar i narkotikamålet. Huvudmännen döms till sex respektive sju års fängelse. Den ena mannen har skött kontakterna i Storbritannien och döms för grov varusmuggling, den andre har upplåtit sin bostad för förvaring och förädling av narkotikan.
Fyra andra personer får straff mellan tre och fyra års fängelse. En frias helt medan övriga åtalade döms till kortare fängelsestraff, skyddstillsyn eller vård inom socialtjänsten. Bland annat en 16-årig flicka som missbrukat och överlåtit stora mängder narkotika döms till vård.

Politikerna i kommunen som togs på sängen av narkotikahärvan har nu lovat ta krafttag mot drogmissbruket. En ny handlingsplan förbereds för att tidigt upptäcka drogproblem bland ungdomar, exempelvis ska lärare utbildas i drogkännetecken.
Samtidigt är man bekymrad över att polisstyrkan i Åkersberga har skurits ner till en tredjedel och ingen patrullering kan längre ske på helgkvällar.

Läs mer i DrugNews:
Knarkmisstänkt politiker lämnar uppdrag
Okänd knarkliga sålde till tonåringar

Etiketter:

Annonser