Mobiltelefoner ersätter cigaretter bland unga

2000-11-06 14:19 (DrugNews/SL)
LONDON Är trenden med mobila ”nallar” en förklaring till minskning av antalet rökande tonåringar? Ja, det antar Clive Bates och Anne Charlton – experter på ungdomars rökvanor – i en artikel i veckans nummer av British Medical Journal.

Rökning bland 15-åringar har i Storbritannien minskat från 30 till 23 procent mellan åren 1996 och 1999. Samtidigt har antalet 15-17-åringar som äger mobiltelefon ökat från några få procent 1996 till 70 procent i augusti 2000.
Artikelförfattarna menar att det kan finnas en samvariation – många tonåringar har inte råd att både röka och ha mobiltelefon. Dessutom verkar telefonen fylla samma behov, d v s att ge en vuxen framtoning med såväl självständighet som samvaro med kompisar.
”Det är slående hur trenderna för rökning och mobiltelefoner korresponderar. Det intressantaste är att se hur mobiltelefonernas betydelse för ungdomarna ersätter cigaretterna som handburna, chica, smarta attribut som uttrycker en vuxen attityd”, säger Clive Bates, direktören för den statligt stödda organisationen Action on Smoking and Health, enligt Tobaksfakta.

Omkring 120 000 britter dör i tobaksrelaterade sjukdomar varje år.

Etiketter:

Annonser