Gisslandrama på Österåkersanstalten

2000-11-08 20:19 (uppdat 22:50) (DrugNews/SL)
ÖSTERÅKER Ett gisslandrama inträffade på onsdagen på Österåkersanstalten norr om Stockholm. Tre fångar höll en kvinnlig väktare som gisslan i nära sex timmar och hotade döda henne innan de vid 19.30-tiden gav upp.

”Såvitt vi vet är vårdaren oskadd, och just nu träffar hon läkare och anhöriga”, sade Dag Bönke, kriminalvårdschef i norra Stockholm, efteråt till TT.
Dramat började vid ett bråk – eventuellt om droger – på häktets verkstad där fyra vårdare och ett tiotal medfångar befann sig. Männen, som var placerade på psykvårdsavdelningen och kan ha varit berusade av mäsk, var väldigt upphetsade och labila och tog en kvinna i 55-årsåldern som gisslan medan de övriga släpptes.
De var bland annat utrustade med biljardbollar inrullade i strumpor, brandsläckare och ett vasst föremål. Ett 90-tal poliser med hundpatruller, piketstyrka och förhandlingsexperter skickades till anstalten. Polisen förde i flera timmar förhandlingar med gisslantagarna som ställde virriga krav på läsk, narkotiskaklassade tabletter och fri lejd från anstalten. På kvällen gav de upp, släppte kvinnan och fördes iväg till förhör.

Överbeläggning, nedskärningar, kriminella gäng och narkotika är ett allt större problem på landets fängelser. Våldet är råare och arbetsklimatet tuffare för de anställda. 70 procent av vårdarna anser att hoit och våld blivit vanligare, enligt en enkät som facket Seko gjorde förra vintern.
Österåkersanstalten har tidigare uppmärksammats för att framgångsrikt bekämpa narkotikamissbruk bland intagna. Ökad personalbrist har dock lett till att missbruksbehandling inte längre kan erbjudas alla som önskar. Totalt är cirka 75 intagna på anstalten, som har näst högsta säkerhetsklass. Rymningar är ovanliga.

Läs mer i DrugNews:
•  Allt fler narkomaner på fängelserna
Färre drogfria fängelser 353

Etiketter:

Annonser