Amnesty med i kontroversiell drogfestival

2000-11-14 18:05 (DrugNews) av LARS LUNDBERG & SVEN LILJESSON
BRYSSEL/STOCKHOLM En drogkulturfestival med Amnesty International som medarrangör vid sidan av bland andra en rad fria film- och teatergrupper ingår i programmet för Bryssel som kulturhuvudstad 2000, där narkotikafrågan skall diskuteras ”utan måttfullhet”.
Svenska Amnesty är tveksam till sina belgiska kollegors medverkan.

Belgiska sektionen av Amnestys medverkan skall bli en affischkampanj (miljövänlig, affischerna försäkras bli upplösta i Bryssels pålitligt regniga klimat) om ”förhållandet mellan konsumtion av droger och dödsstraff i världen”. Närmare besked än så lämnas tills vidare inte på organisationens webbplats, men Amnesty framhåller i sina kampanjer mot dödsstraffet att narkotikasmugglare ofta döms till avrättning i exempelvis Saudiarabien och Kina. Amnesty International är enligt sina stadgar motståndare till dödsstraff, men har ingen officiell linje i narkotikafrågan.

Festivalen ”Drogues Pur Kultur 20 – 26 november vill se drogerna ”inte som en juridisk, social eller medicinsk problematik utan som ett kulturellt faktum”.
webbplatsen anordnar upphovsmännen bland annat en opinionsmätning där vem som vill genom ett klick med musen kan meddela sin åsikt om narkotikapolitiken. Var de själva står kan kanske anas genom ett citat av den franske 1800-talsdiktaren Charles Baudelaire, som tidvis vistades i Bryssel. Han säger där faktiskt (i De artificiella paradisen) att vin är bra men att haschisch är onödigt och farligt. Men den synen har långt ifrån alla som pladdrar på webbplatsen.

Bland evenemangets sponsorer märks Communauté française (de fransktalande landsdelarnas ”regering” i främst skolfrågor), den franskspråkiga radion och televisionen (RTBF), Bryssels franskspråkiga lokalteve Tele Bruxelles, Canal Plus Belgien och den socialistiska dagstidningen Le Matin.

Svenska Amnesty är tveksam till sina belgiska kollegors medverkan i festivalen.
”Visst kan man diskutera drogers roll bakom brott som inneburit dödstraffsdomar. Men man bör undvika att medverka som arrangör i bredare sammanhang som rör andra frågor, exempelvis om droger som kultur. Det finns klara riktlinjer att inte ta ställning i andra frågor än de vi värnar”, säger Ingrid Falk, pressekreterare på Svenska Amnesty till DrugNews.

Etiketter:

Annonser