Unga i centrala Stockholm super mer än i förorterna

2000-11-16 14:15 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Elever på Stockholms innerstadsskolor super oftare än förortsungdomar. Tillgänglighet och föräldrars attityder till droger är viktiga förklaringar.

Undersökningen om Stockholmsungdomars drogvanor, baserad på 9 000 enkätsvar, presenterades i september. Mer än var fjärde 15-åring (28 procent) och 42 procent av 17-åringarna drack sig regelbundet berusade.
Nu har Stockholms utrednings- och statistikkontoret även brutit ner siffrorna skola för skola. Och de lokala skillnaderna visar sig vara stora.

60 procent av 15-åringarna på Sofia skola på Södermalm är fulla minst en gång per månad, medan alkoholförekomsten bland deras jämnåriga på Bredbyskolan i Rinkeby knappt är mätbar.
Gymnasieeleverna i andra årskursen på Bromma gymnasium dricker mest, 65 procent är berusade minst en gång per månad. Minst alkohol dricker 17-åringarna i Tensta gymnasium, 17 procent dricker sig regelbundet fulla.
Skolorna tror att föräldrars attityder till droger är avgörande för de ungas beteende.

”Det är väldigt tråkiga siffror i innerstaden. Men glädjande att de områden vi ibland tycker att vi har problem med är föredömen. Jag tror att det handlar mycket om familjestrukturen där, man umgås över generationsgränser. Det borde vi andra ta efter”, säger Kristina Axén Olin, moderat socialborgarråd i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Läs mer i DrugNews:
Ny drogenkät: fler unga berusar sig

Etiketter:

Annonser