Olyckor med rattfyllerister ökar

2000-11-16 15:55 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Trafikolyckor med rattfyllerister inblandade ökar. Särskilt olyckor med unga påverkade förare har blivit fler, enligt Vägverket. Förra året dog trettio förare under 24 år, hälften av dem var påverkade.

Dubbelt så många unga rattfyllerister (15-24 år) beräknas idag köra omkring jämfört med för några år sedan. Sammanlagt 208 misstänkta rattfyllerister i den åldersgruppen var ifjol inblandade i polisrapporterade olyckor med personskador – det är 30 fler än året före. Enligt Vägverket kör nära 14 000 förare med alkohol i kroppen varje dag, mer än fem miljoner rattfylleribrott om året.
En av tre har kört påverkad någon gång, enligt nära 28 000 enkätsvar till Aftonbladets webbtidning.

Samtidigt har polisens insatser mot rattfyllerister minskats. Polisen ska ta 1,8 miljoner utandningsprover om året, men ifjol gjordes endast cirka en miljon.
”Rattfylla är det värsta hotet för unga förare. Ökad tillgänglighet, som lördagsöppet, samt den pågående liberaliseringen av alkoholpolitiken, kommer i framtiden att dramatiskt öka olycksstatistiken”, säger Hans Laurell (bild), alkoholexpert på Vägverket, till Dagens Nyheter.

Det finns samband mellan lördagsöppna Systembolag och fler rattfyllerister
Det menar Olof Egerstedt, överdirektör på rikspolisstyrelsen, som är ansvarigt för trafik- och alkoholfrågor i senaste numret av tidningen Motorföraren . Polisen har vid alkoholkontroller på tillfartsvägar till Systembolag som är öppna på lördagar gripit flera misstänkta.

Läs mer i DrugNews:
26 rattfyllerister avslöjades i polisrazzia
Trafikkonferens: dålig statistik om alkoholdöda

Etiketter:

Annonser