Dopingskandalen upprör Finlands president

2001-03-01 13:35 DrugNews/SL)
HELSINGFORS Finlands president Tarja Halonen fördömer starkt användandet av dopingmedel och hoppas att byken tvättas inom finska skidförbundet. Sammanlagt sex finländska skidåkare har nu fastnat i dopingkontrollerna.

På onsdagen avslöjades att ytterligare fyra elitskidåkare, två män och två kvinnor, visat positiva prov i det test som internationella dopingbyrån Wada gjorde förra veckan på finska skidtruppen under VM i Lahtis. Skidkungarna Mika Myllylä och Harri Kirvesniemi, liksom Milla Jauho erkänner att de tagit det otillåtna medlet hemohes (hes) för att dölja bloddoping. Även guld- och silvermedaljösen Virpi Kuitunen misstänks, men har ännu inte erkänt. B-proven blir inte klara förrän nästa vecka på grund av arbetsöverhopning, meddelar Wada.

Dopingfusket har skötts systematiskt, planerat och har letts från finska skidförbundets topp. Dess läkare hjälpte till med förskrivning och injicering, chefstränaren Kari-Pekka Kyrö medger att man visst att Hemohes var förbjudet, men ändå tog en ”idiotisk risk” för att förbättra chanserna inför VM på hemmaplan. Det framkom även att Janne Immonen, som bröt jaktstarten och skyllde på avbruten skidstav, hade fått order att inte gå i mål. Både Immonen och skidstjärnan Jari Isometsä dopingavslöjades dock ändå och avstängs i två år.
Chefstränare Kyrö, som blåljugit under det att hela dopingskandalen rullats upp, försöker försvara sig med att även andra nationaliteter också använder dopingmedel.
Skidförbundets ordförande Paavo M Petäjä bad på onsdagen idrottsnationen och finländarna om ursäkt för ”den katastrofala skam vi har förorsakat”.
Och på torsdagen kommenterade Finlands president upprört dopingaffären: ”Spelreglerna måste följas, de hederliga reglerna”, sade Tarja Halonen som själv invigt VM-tävlingarna i Lahtis.

Finska skidlandslaget sänder inga deltagare till stundande Världscuptävlingarna i ryska Kavgolovo. Med sex dopingavstängda, sparkade ledare och en affär som riskerar växa ytterligare är laget alltför decimerat.
För att idrotten åter ska kunna bli renhårig kräver många experter fler dopingkontroller på högre tävlingsnivåer.

Läs mer i DrugNews:
Nytt finländskt dopingfall i skid-VM
EU-möte om doping i Solna

Etiketter:

Annonser