Lördagsöppet späder på alkoholproblemen

Socialministern hade bestämt sig för lördagsöppet på Systembolaget långt före forskarrapporten var klar om erfarenheterna i de sex försökslänen. Det menar Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande för nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, och Orvar Olsson, docent i sociologi.

När Systembolaget stängdes på lördagarna gav det några mycket positiva effekter. Effekten på det alkoholrelaterade våldet var mycket stor, till exempel minskade lägenhetsbråken med 7 procent, ingripanden vid misshandel med 8 procent och omhändertaganden för fylleri med 10 procent. Vidare minskade rattfylleriet på lördagarna mycket påtagligt. Allmänhetens – den del som är regelbundna butiksbesökare – insats var mycket marginell och olägenheterna ringa.

När så försöket med lördagsöppet på Systembolaget beslutades förra året framhölls från de politiskt ansvariga att det skulle upphöra efter provperioden om försöket visade sig få negativa sociala effekter.

Nu föreligger en delrapport omfattande tio månader av den ettåriga försöksperioden. Socialminister Lars Engqvists kommentar till delrapporten är att ”Forskarnas rapport visar att de farhågor som många hade om ökat våld i samhället inte har infriats” och att ”det har inte blivit några dramatiska förändringar i misshandel, rattfylleri eller andra alkoholrelaterade brott”. På vilket underlag drar då socialministern sina slutsatser?

För det första. Rapporten redovisar en försäljningsökning med 8 % i experimentlänen och 5 % i kontrollänen. Denna ökning, som är hög redan för kontrollänen, är nästan 40 % större i experimentlänen. Av omfattande forskning på området framgår att varje ökning av alkoholkonsumtionen leder till en ökning av dödligt våld, misshandel och andra våldshandlingar, liksom för rattfylleri och antal döda i alkoholrelaterade sjukdomar.

För det andra. En skillnad i kvinnomisshandel redovisas i rapporten till nackdel för experimentlänen. Även om trenden är sjunkande i hela landet för antalet anmälningar av dessa brott, redovisas stora skillnader mellan experiment- och kontrollänen (-6 respektive -16 %). Den dolda andelen (ej polisanmälda brott) är stor för denna brottskategori, varför det i absoluta tal sannolikt här rör sig om väsentligt större tal.

För det tredje. I experimentlänen har rattfylleriet ökat, men försetts med reservationen att polisens kontroller har skett i områden nära lördagsöppna systembutiker och att ökningen ligger inom den statistiska felmarginalen om man bortser från just dessa kontroller (!). Det hade varit intressant med motsvarande kontroller på orter som inte omfattas av försöket. Sannolikheten för ett liknande resultat även på behörigt avstånd från lördagsstängda Systembolag torde vara försumbar.

Utfallet i experimentlänen är i själva verket ett praktfullt exempel på att lördagsöppet inbjuder till att späda på fyllan en dag till för den som har alkoholproblem.

För det fjärde. Som allmän reservation till resultaten framhåller forskarna bakom delrapporten att osäkerheten kring framförallt presenterade brottsdata är stor och att ytterligare data kan modifiera utfallet. Denna osäkerhet gäller däremot inte försäljningsökningen

Forskarrapporten redovisar inga som helst positiva effekter av försöket med lördagsöppet . Det borde annars vara ett grundläggande krav för att överhuvudtaget överväga att lördagsöppna systembutikerna permanent och i hela landet. Istället pekar de variabler som forskarna mätt i mer eller mindre i negativ riktning.

Man kan fråga sig vad socialministern egentligen menar när han säger att ”det inte har blivit några dramatiska förändringar i misshandel, rattfylleri eller andra alkoholrelaterade brott” eller att farhågorna om ökat våld i samhället ”inte har infriats”. Hur många alkoholrelaterade fall av kvinnomisshandel krävs till exempel innan läget anses dramatiskt? Det är uppenbart att toleransnivån har höjts inom Socialdepartementet efter det att försöket inleddes när det gäller vad som är acceptabla negativa effekter av försöket med lördagsöppet.

Att begränsa tillgängligheten för att förebygga utsattas beroende och missbruk är en solidaritetsfråga. Visst åsamkas majoriteten en del besvär, men de allra flesta bär det med stort lugn i vetskap om att det kan betyda en hel del för individer med problem och deras familjer.

Åtskilliga skulle säkert prioritera öppna vårdcentraler på helgerna före lördagsöppet på Systembolaget, så att de slapp sitta halva dygnet på en akutmottagning när vårdbehov uppstår. Trycket på akutmottagningarna skulle i sin tur lätta en hel del.

Den enda rimliga slutsats som kan dras av försöket med lördagsöppet så här långt är att experimentet uppvisar effekter som går stick i stäv med samhällets alkoholpolitiska målsättning, att minska alkoholkonsumtionen och därmed de medicinska och sociala skadeverkningarna. Forskningsrapporten ger inget stöd för ett förslag om att lördagsöppna systembutikerna.

Socialministern ger uttryck för en sänkt ambitionsnivå när han bagatelliserar de nu redovisade delresultaten. Det finns anledning att fråga sig om han inte bestämt sig för lördagsöppet långt tidigare och i själva verket inte brytt sig om att analysera forskningsrapporten.

Den frampressade delrapporten skulle då med en alkoholliberal tolkning bli ett alibi i den nu föreliggande propositionen. Det gäller att blunda – fakta står sig slätt när vägen redan är bestämd.

Etiketter:

Annonser