Överdos inte enda faran med knark

Narkotika var en huvudingrediens i det tragiska mordet på Bromma gymnasium. De allra flesta unga människor som i dag sitter inspärrade för grova våldsbrott har begått sina brott under inflytande av droger, skriver Rolf Edin, inspektör på citypolisens narkotikarotel i Stockholm, i en krönika.

Nu har domarna fallit i den mycket tragiska händelsen på Bromma gymnasium där en 16-årig pojke sköts till döds av en annan ung grabb. Gärningsmannen fälldes för mord och dömdes till nio års fängelse. Mördaren blev upprörd över domen då han hela tiden hävdat att det inte var meningen att skjuta pojken. Kanske var det så, men då var det säkert inte heller meningen att han skulle ta med sig en pistol och det var säkert inte heller meningen att han skulle ladda pistolen med skarpa patroner.

Advokaten i ärendet är också upprörd över att en så ung man som 19 år ska få ett så pass tufft straff som nio år bakom lås och bom. Personligen har jag aldrig riktigt förstått varför det ska vara lindrigare straff för mord om man är 19 år än om man är 21.
Har inte en 17-18-åring lärt sig att det är ett grovt brott med hårda påföljder att döda någon, då kommer de aldrig att göra det.

I en sådan här händelse finns många offer. Inte bara den ihjälskjutne pojken och hans familj och vänner utan även gärningsmannen och hans anhöriga är människor som drabbas av tragedin.

Den här händelsen ger oss också på ett kusligt sätt en inblick i vad som försiggår på många ställen i ungdomsvärlden. En huvudingrediens i denna fruktansvärda händelse var narkotika. Jag har många gånger varnat för och sagt att narkotikan dödar.

Här har vi ett tydligt exempel på det, även om det vid det här tillfället inte handlade om en traditionell dödlig överdos. Motivet var i grunden att någon hade blivit rånad på en massa narkotikaklassade tabletter. Enligt uppgifter skulle det vara tabletter till ett värde av cirka 20 000 kronor i gatupris. Här skulle rättvisa skipas och i värsta mafiosostil engagerades den blivande gärningsmannen av en yngre förmåga som torped.

Han beväpnade sig med en skarpladdad pistol och tillsammans begav de sig till skolan. För att bli riktigt stor och stöddig så att han skulle våga ta itu med offret petade han också i sig både Rohypnol och ecstasy. Utan att veta allting kring denna händelse kan man väl ändå konstatera att den aldrig inträffat om det inte varit droger med i bilden. Ingen hade blivit av med flera hundra valiumtabletter. Ingen hade engagerat en torped. Ingen hade stoppat i sig Rohypnol och ecstasy. Ingen hade ”råkat” trycka av flera skott och följaktligen hade ingen blivit dödad.

Att dessa droger i dag har blivit något av huvudrollsinnehavare i grova brott begångna av ungdomar är ingen hemlighet. De allra flesta unga människor som i dag sitter inspärrade för grova våldsbrott har begått sina brott under inflytande av droger. De har själva vittnat om att drogerna gjort dem fullständigt känslokalla och orädda.
De har också vittnat om hur drogerna framkallat den frustration och aggression de av olika skäl burit inom sig och som de sedan fått utlopp för via olika typer av våldsbrott. Alla människor måste ta konsekvenserna av sitt handlande, och det gäller även ungdomar men jag tycker det är fruktansvärt tragiskt när unga människor förstör hela sin framtid och liv bara för att försöka vara någon annan än de egentligen är.

Skulle man ta fram statistik som klart visade hur många brott som begås i det här landet under inflytande av droger, och då menar jag även alkohol, skulle vi bli mörkrädda.

Människor måste lära sig, och ungdomar i synnerhet, att ett beteende som strider mot allt sunt förnuft så småningom resulterar i att man får ta konsekvenser. Grabben som fick nio år blev chockad över påföljden, men egentligen var den bara en naturlig konsekvens av det liv han under flera år valt att leva.

Klart slut.

Krönikan har även publicerats i tidningen Metro.

Etiketter:

Annonser