”Mitsubishi”-drog undersöks av EU

(Drugnews/LL)
BRYSSEL Syntetiska drogen ”Mitsubishi röd” ska undersökas vetenskapligt på uppdrag av EU, som därefter ska besluta om en gemensam politik gentemot denna drog som har krävt dödsoffer i bland annat Danmark och Tyskland.

Preparatet förkortas PMMA – para-metoximetylamfetamin – och utgör en variant av det tidigare kända PMA, som i likhet med ecstasy framkallar hörsel- och synvillor, men till skillnad därifrån anses sakna stimulerande egenskaper.

Undersökningen av drogen ska genomföras under kontroll av Europeiska drogobservatoriet i Lissabon, som ska utvärdera riskerna hos denna nya produkt. Fyra andra substanser – 4MTA, MBDB, GHB, ketamin – har tidigare genomgått samma förfarande.

Utifrån observatoriets analys ska EU fatta beslut om eventuellt förbud mot denna drog, som saknar medicinsk användning. I dag är den förbjuden enbart i Sverige och Tyskland. PMMA är officiellt bekant sedan juni 2000, då den danska polisen beslagtog 700 tabletter med Mitsubishis logotyp från en langare som utgav sig för att sälja ecstasy. Sedan dess har drogen upptäckts i sju av EU:s medlemsstater, i både ren form och blandad med PMA.

Flera dödsfall i samband med detta slags amfetamin har meddelats på senare år – utöver i Tyskland och Danmark – i Österrike, i Australien och i USA. En dos på 60 mg räcker för att inverka på hjärtverksamheten, medan tabletterna ofta säljs som falsk ecstasy.

Etiketter:

Annonser