Hassela samlade nya och gamla vänner

(Drugnews) av SVEN LILJESSON
KLINTEHAMN 20-årsfirandet på Hasselakollektivet på Gotland samlade unga och gamla vänner. Men vid festen i cirkustältet i Klintehamn var budskapet: Se framåt!

Föräldrar, socialarbetare, poliser, skolfolk, representanter från frivilligorganisationer, lokalbefolkning, politiker och ungdomar och många fler fanns bland de över tusen besökarna vid jubileet från i onsdags till i lördags. Flera gåvor i form av träd appilerade till Hasselrörelsen idé "Vi växer!".

Hassela Gotland startade sin verksamhet i mars 1982 med att hjälpa vilsna ungdomar att hitta tillbaka till samhället. Uppåt 500 ungdomar har gått igenom Hasselas delvis tuffa skola stöttade av vuxna som i sex-veckorspass lever tillsammans med dem – medlevarskap. Solidaritet, kamratskap, drogfrihet, idrott och ansvar, ge och ta är några honnörsord.
”70-80 procent har fått ett bra liv efteråt – fått lära sig att ta ansvar för sig själva och i samhället. Bli goda förebilder”, säger till Drugnews en stolt Lasse Siggelin som tillsammans med hustrun Kerstin startade kollektivet med inspiration från rörelsen i Hälsingland.

Och många ungdomar fortsätter att hålla kontakt långt efter att de åkt hem. En del träffade sin livskamrat på kollektivet. Några sådana återvändare var Angelina, Albin och Fatima som fick en kram av Lasse Siggelin under jubileumskvällen i tältet vid marknadsplatsen.(bild).

En annan som tagit sin Harley Davidson-motorcykel och återvänt är "medlevaren" Janne Larsson från Nacka som jobbade med ungdomarna 1986-1987.
"Tiden vid Hassela lärde mig mycket som jag haft nytta av senare i livet. Exempelvis att låta var och en utveckla sina olika intressen, något jag senare försökt tillämpa i jobbet som skolledare och skolutvecklare", berättar Janne Larsson (bild) som vill besöka den nya verkstaden där ungdomar idag kan meka med bilar, motorcyklar etc.

Hassela har också vuxit till en betydande arbetsgivare på ön och startat skola, café, bageri, affärer, ett drogpolitiskt informationsnätverk med mera. Nyligen tog man även över en nedläggningshotad djurpark.
"Hassela betyder mycket för oss, utan att konkurrera med befintlig verksamhet", berättar en ortsbo som tillsammans med hustrun avnjuter en trerätters middag som hasselungdomar bjuder på i tältet.

Kommunens narkotikasamordnare överlämnar ett bigarråträd.
"Ni har visat uthållighet, sprider era goda idéer och hjälper till att bekämpa drogmissbruket på Gotland. Och hjälper unga här och från fastlandet", säger samordnaren.

Programmet är så späckat på fredagskvällen att tre konferencierer varvar mellan ståuppare, blues- och dansband. Stämningen tätnar ytterligare när "proggartisten" Mikael Wiehe spelar Woody Guthries till svenska översatta Det här är ditt land, det här är mitt land…
"Jag var här vid ert 10-årsjubileum, nu när ni firar 20 och kommer gärna tillbaka när ni firar 30 och 40 och…" sade Wiehe (bild) till publikens jubel och signerade efteråtCD-skivor.

Etiketter:

Annonser