Ut på stan vid skolavslutningen, Engqvist!

Ungdomsfylleriet ökar, likaså alkoholskadorna. Vi måste bli fler som reagerar när 15-åringar vill ha champagnefrukostar på skolavslutningen. Det är hög tid för en massiv kampanj för att få alla "snälla" föräldrar att sluta köpa ut alkohol till sina ungdomar. Och socialministern borde ta initiativet, skriver Sven-Olov Carlsson, ordförande i IOGT-NTO, i en krönika.

Nu sjungs det om studentens lyckliga dar runt om i vårt land. Tusentals nyfikna och förväntansfulla ungdomar springer ut till sommarlov och väntande arbetsliv. Många gör det dessutom kraftigt berusade. Men vuxenvärlden och ansvariga politiker verkar titta åt ett annat håll. Trots att dagens tonåringar nu dricker lika mycket alkohol som deras föräldrar gjorde under mellanölsperioden på 1970-talet. Nu krävs det att vi vuxna tar vårt ansvar.

Ungdomar behöver möta fler nyktra vuxna ute på stan. Självklart borde även socialminister Lars Engqvist ta chansen och gå ut och nattvandra inför skolavslutningen. Det är dags att föra ut det politiska ledarskapet i verkligheten.

Den alkoholpolitiska hotbilden 2002 är alldeles för allvarlig för att lämnas till enbart föreningsliv, fältassistenter och nattvandrande tonårsföräldrar att lösa. Konsumtionen slår nya rekord. Ökningen beror på ökad försäljning på Systembolaget och ökad införsel från utlandet. Faktum är att vi svenskar nu dricker 9,4 liter ren alkohol per person. Det är mer än vi druckit på över100 år! Fortsätter den här trenden kommer vi att komma ikapp den danska statistiken. Och det blir inte dejligt.

Med stigande konsumtion ökar också alkoholskadorna. Redan nu börjar vi se dessa tecken. Nyligen släppte Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings, CAN, sin årliga rapport om mönstrandes drogvanor. Det är ingen munter läsning. Dagens 18-åringar dricker lika mycket och ofta som tonåringar gjorde under mellanölsperioden i mitten på 1970-talet. 15 procent av landets 18-åringar har redan skaffat sig en skadlig alkoholkonsumtion.
Den stora skillnaden mellan då och nu, det är att mellanölets effekter på 60- och 70-talet ledde till att den berusningsdrycken togs bort ur livsmedelsbutikerna. Regering och riksdag drog i handbromsen. Sverige nyktrade till. Ungdomsfyllorna minskade. På tio år sjönk andelen 18-åringar som berusade sig varje vecka från 20 till 6 procent. Restriktionerna gjorde nytta.

Idag är läget ett annat. Kurvorna pekar uppåt. Berusningsdrickandet ökar. Skadorna likaså. Men regeringen tittar bara på. Visst är den nationella handlingsplanen som regeringen presenterade förra året full av stolta programförklaringar, och lovande formuleringar om ökad opinionsbildning och mobilisering. Men handlingsplanen visar sig i praktiken var helt tandlös. "50 miljoner åt fanders?" frågar sig den statliga alkoholkommittén retoriskt i sitt kampanjmanifest.

Tja, inte är det fylleskandaler i samband med alkoholupplysningsfilmer, som svenska tonåringar behöver. Och ännu mindre en kampanjledning vars övertygelse verkar bygga på att det krävs alkohol för att kunna släppa loss och ha roligt. För det budskapet har nämligen redan gått hem hos många av landets tonåringar.

Visst, det är fortfarande 36 procent av våra 15 åringar som aldrig varit berusade. Men fler än 6 av 10 elever i årskurs nio har alltså varit det. Och vissa av eleverna i nian berusar sig ganska ofta. De som i undersökningarna svarat att de känner sig berusade "varje" eller "nästan varje gång" de dricker, ligger på 40 procent. Både bland pojkar och flickor.

Det största hotet som vi inom den ideella sektorn brottas med är egentligen inte den stigande konsumtionen eller sjunkande debutåldern. Problemet är att få tycks märka eller inser vad som håller på att hända. Och det är inte så konstigt. För det dröjer ju som bekant ett tag innan en ökande alkoholkonsumtion leder till synliga skador. Först blir folk fulla. Sen kommer problemen. Exempelvis ökar nu rattfyllerierna kraftigt.

Därför behövs det någon som säger hur det är. I tid – innan det är för sent. Innan vi svenskar vänjer oss med alkoholskador på en europeisk nivå. Innan vi börjat tycka det är normalt att sex av tio 15-åringar dricker sig berusade. Att hundratusentals barn växer upp i familjer med missbruk. Eller att vi har fler alkoholister än nykterister bland landets 18-åriga killar.

Vi måste helt enkelt bli fler som reagerar när våra 15-åringar vill ha Champagnefrukostar på skolavslutningen. För 15- åringar skall inte dricka alkohol över huvud taget. Det är hög tid för en massiv kampanj för att få alla "snälla" föräldrar att sluta köpa ut alkohol till sina ungdomar. Och det borde vara Lars Engqvist som tar initiativet.

Nu står skolavslutningarnas fyllor inför dörren. Och jag kan förstå om det inte står "nattvandring" i ministerns almanacka denna och nästkommande vecka. Men attityden till alkohol, berusning och alkoholpolitik avgörs inte under en vecka av skolavslutningar. Den kampen måste föras varje dag. Året om. Så inför Lars Engqvists kommande nattvandringar bland tonåringar och deras oroliga föräldrar, är det framförallt fyra punkter som jag skulle vilja att ministern tar upp.

Fyra punkter som jag vet att det dessutom går att få en bred uppslutning kring:
• Ett ökat vuxenansvar – föräldrars attityder till alkohol är avgörande för ungdomars drickande
• Ökade resurser till stöd för barn som växer upp i familjer med missbruk
• Alkoholdebuten måste skjutas upp – idag dricker sig var tredje 13-14 åring berusad
• Ökat stöd till alkoholfria mötesplatser – både fritidsgårdar och föreningslokaler är en viktig del av det förebyggande arbetet.

Det politiska ledarskapet behövs även ute i verkligheten. Jag vet att socialminister Lars Engqvist i grunden är engagerad i de här frågorna. Så välkommen ute på stan Lars Engqvist!

Artikeln publiceras även i Göteborgs Posten.

Etiketter:

Annonser