Barnstress vanligt under semestern

Att tillbringa sommarlovet med vuxna som fått "semesterångest" kan för många barn vara mycket värre än att vara kvar i stan. Ännu eländigare kan det bli om de vuxna försöker varva ner med alkohol, skriver frilansjournalisten Jonas Hållén i en krönika.

Nu börjar sommareländet för tusentals svenska barn. För somliga finns det en ekonomisk bakgrund: enligt en ny LO-undersökning uppger mer än var fjärde av organisationens medlemmar att de varken har tillgång till fritidshus eller möjlighet att resa bort under semestern.
Totalt finns det mer än en halv miljon anställda och deras barn som inte kan resa någonstans. Men även för de barn och ungdomar som växer upp i familjer som har råd med stuga och/eller resor kan semestern bli en trist upplevelse.

Efter månader av övertid, tjänsteresor och konferenser ska plötsligt präktiga pappa och morska mamma packa bilen full och sätta kurs mot den svenska semesteridyllens blomsterängar och röda stugor. De höga förväntningarna riskerar att leda till irritation och gräl och föräldrar som slår igen dörrar och skriker åt varandra.

En semestertrött tonåring som upplevt alltför många överspända juliveckor sa nyligen: ”Det är lugnare när de är på jobbet.”
Den här tonåringens erfarenhet stämmer väl överens med vad Georgia Witkin, stressforskare på Mount Sinai School of Medicine i New York, kommit fram till i sin bok ”Kidstress”. Enligt Witkin är det inte främst alla aktiviteter och krav från vuxna som gör barn stressade, den största källan till de ungas oro och ångest är snarare föräldrarnas egen oförmåga att koppla av. I beteendeforskningen har man under många år sett att olika typer av depressioner, stress och andra symtom på psykisk obalans markant ökar under semestrar och ledighetsperioder. I USA och England kallar man fenomenet ”holiday blues”.

Att tillbringa semestern i sällskap med vuxna som fått ”semesterångest” kan vara mycket värre än att vara kvar i stan hela juli. Ännu eländigare kan det bli om dessa vuxna försöker varva ned genom att dricka alkohol.

I dag lever tre elever i varje klass i en familj där mamma eller pappa super. I semestertider ökar konsumtionen av alkohol kraftigt, även bland folk som normalt dricker måttligt. Det ska vara öl till lunch, vin till middagen och grogg på kvällen. Lätt avtrubbade lullar många svenska semesterfirare runt i sommartorpet. Tyvärr leder det här ökade drickandet alltför ofta till gräl.

Antalet våldsbrott ökar också kraftigt under somrarna, liksom antalet telefonsamtal till Bris (Barnens rätt i samhället).

Det är inte meningen att barn ska känna olust inför semesterresan, det är tragiskt när en tonåring önskar att mamma och pappa hellre var på jobbet än tillsammans. Var man än tillbringar sommarveckorna är det avkoppling som är viktigast. Och det är, som Georgia Witkin påpekar, de vuxna som ska lära sina barn hur man gör det på bästa sätt. Alltså gäller det att skruva ned på ambitionerna och ta det lite lugnare under semestern.

Kanske också göra juli till en vit månad? Om inte annat för barnens skull.

Krönikan publiceras även i tidningen Metro.

Ytterligare J Hållén-krönikor:
”Snart har vi skapat vårt eget helvete”
”Unga startar eget som drogförsäljare”

Etiketter:

Annonser